Убица полицајца

Хајризи побјегао са Космета уз благослов полиције?

  • Извор: Новости.рс
  • 24.07.2024. 13:26

Министарство спољних послова привремених приштинских институција саопштило је јуче да је потврђен идентитет Фатона Хајризија, који је усмрћен током потјере након што је у Лозници, како је утврђено, убио полицајца Николу Крсмановића и ранио његовог колегу Вјекослава Илића.

У саопштењу објављеном на Фејсбуку се наводи да је у Агенцији за форензику у Приштини утврђено да су отисци прстију осумњиченог, које су како наводе из привремених институција у Приштини, послале власти у Београду, поклапају са отисцима Фатона Хајризија.

Припадници МУП Србије ликвидирали су Хајризија у петак у близини Лознице, након што је у сриједу увече убио припадника граничне полиције и ранио његовог старијег колегу.

Хајризи је у петак, кад га је полиција пронашла послије дводневне потраге, пуцао на припаднике МУП Србије, након чега је ликвидиран.

Основни суд у Косовској Митровици одредио је једномјесечни притвор Х.К. и Е.Б. због сумње да су помагали починиоцу кривичног дјела тиме што су омогућили Фатону да прије двадесетак дана побјегне из затвора у Смрековици гдје се налазила соба из које је наводно побјегао Хајризи, док му је другооптужени помагао да по изласку из затвора добије прихват и смјештај.

Како преносе "Новости", постоје индиције да је о бјекству Хајризија био упознат сам врх такозване косовске полиције и да је чак уз њихово знање "умакао" чуварима у Смрековици.

Поједини портали пренијели су информацију да је Хајризи, наводно, требало да се прикључи групи муслимана у Босни и Херцеговини и буде веза са Албанцима, како би заједно планирали нападе на високе званичнике и институције Србије и Републике Српске.

Судија Ваљете Дака рекла је за "Клан Косова" да је Фатону Хајризију одбијен захтјев за условни отпуст, јер је на основу оцјене понашања затвореника утврђено да је имао 15 дисциплинских прекршаја, тако да нису били испуњени законски услови да му се изађе у сусрет.

О томе колико је био опасан Хајризи, јуче је за "Лајми" говорио бивши истражитељ тешких злочина у такозваној косовској полицији Мехди Кожани, који се са њим сусретао послије првог Фатоновог бекства из затвора 2007.

"Хајризи је био изузетно опасан, није оклијевао да убије овдашње полицајце и грађане. Посљедњи пут, прије овог случаја, када је побјегао те 2011. године, учинио је то у року од 12 минута", рекао је Кожани.

Са друге стране, од када је полиција ликвидирала Хајризија, јер се опирао хапшењу и отворио ватру на специјалце, на друштвеним мрежама острашћени Албанци не престају да га величају. Осим што тетовирају његово име, сада су се појавили снимци у којима пјевају пјесме посвећене убици. О Хајризију пјева и Нуредин Гаши Дреница, који је хапшен због говора мржње, а његова пјесма се зове "Фатон Хајризи је жив, видио сам га у сну".

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић каже за "Новости" да се од Њемачке још очекује одговор да ли је Фатон био тамо дан прије злочина у Лозници, као што тврди његов брат Артан.

"На основу докумената нађених на месту злочина у Лозници, прво је био осумњичен Артан Хајризи. Када је видјело шта се десило, Артан је у 11.55 отишао у полицију у Хановеру и пријавио да су му украдена документа. Навео је да је документа украо његов брат Фатон, који је, каже, претходног дана био у Хановеру код њега. Убиство се десило у један, пола два послије поноћи, то значи да је дан прије тога он био у Хановеру, а из Прешева је кренуо послије подне. Што би се неко враћао, ако је хтио да побјегне у Њемачку?", упитао је Дачић.

Како истиче, одмах се види да је то лаж.

"Како су се документа појавила код брата? Сумњамо да му их је он намјерно дао. Њемачка нам још није одговорила да ли је Фатон био тамо, само нам је послала изјаву", каже Дачић.

Досадашња истрага је показала да је организатор Хајризијевог пута била особа из Словеније, која је ангажовала супружнике Зорана Р. и Ивану Р. да му обезбиједе превоз, па су они нашли таксисту из Тутина.

"Даља сазнања су да су имали задатак да га пребаце преко Дрине, чамцем и онда даље. Ми смо похватали и похапсили све који су били у том ланцу. Једино још немамо оперативне податке из Словеније. То је било нешто што је била његова рута", каже Дачић.

Додаје да Фатон није пошао са путном торбом, него је понео пиштољ и два оквира.

"Спремао се да почини тешка кривична дјела. Када се нападну институције као што је полиција, то је терористички акт. Какав му је био циљ? Он је хтио да убије још полицајаца, можда би убио и цивиле", каже Дачић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)