Nihad Uk

Sarajevske vlasti 'izradile' mlade: Ništa od para

  • Izvor: Kliks
  • 13.09.2024. 14:35

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk rekao je danas da mladima koji su prošli na konkursu za subvenciju stambenog pitanja neće biti isplaćen dodatni novac koji je prethodno u toku godine izglasala Skupština Kantona Sarajevo.

Mladi su dobili 4.800 KM nakon što su prošli konkurs i nadali su se da će im u toku godine biti isplaćeno dodatnih 5.200 KM kako bi iznos bio zaokružen na 10.000 KM.

Ipak, kako je danas rekao UK, od toga neće biti ništa.

Pitao Srbe šta ne mogu da podnesu kod Hrvata, ovo su odgovori

Pitao Srbe šta ne mogu da podnesu kod Hrvata, ovo su odgovori

"Vlada KS je pred kraj prošle godine isplatila puni iznos koji je u tom trenutku bio, a to je nešto manje od 5.000 KM. U ovu godinu smo ušli sa nezadovoljnim korisnicima tog programa. Na jednoj od skupština usvojena je inicijativa da se pronađu modusi da se isplati i drugi iznos kakav očekuju ti korisnici. U ovom trenutku nema finansijskih sredstava za to, ali ni zakonskog uporišta", kazao je Uk.

"U ovom trenutku nema očekivanja da će biti isplaćeno", rekao je on, prenosi "Kliks".

Na pitanje zašto su vrata radionice za osobe s poteškoćama u razvoju zatvorena i zašto će se taj prostor dati nevladinoj organizaciji, Uk je odgovorio:

"Zakonski više nema uporišta i svih ovih godina dok je bila radno-okupaciona terapija u Mjedenici to je bilo nezakonito u sklopu Ministarstva odgoja i obrazovanja. Tu se radi o osobama koje imaju 25, 35 ili 45 godina i zakonski oni ne mogu dobijati dozvolu kroz Ministarstvo koju su do sada dobijali. Do sistemskog rješenja Vlada KS je odlučila da tu brigu prepusti nevladinoj organizaciji koja je specijalizovana za te stvari. Naredne mjesece ćemo iskoristiti kako bismo to sistemski riješili. Takođe, korisnici te terapije su i osobe koje nisu iz KS. Kako bismo te prepreke premostili najbolje bi bilo da se pomoć nastavi pružati preko nevladine organizacije", kazao je Uk.

Šta označava termin ''hiljadugodišnje kiše''

Šta označava termin ''hiljadugodišnje kiše''

Kako dodaje, tehnički su razlozi zašto su vrata radionice trenutno zatvorena.

"To nije škola, ovo je pauza u radu. Oni tu na svrsishodan način provode vrijeme. Ovo je trenutno pauza i oni će nastaviti ići u narednim danima", rekao je.

Kazao je da će dva zaposlenika koja su do sada radila s tim osobama biti raspoređena u zavod Mjedenica i neće dobiti otkaz.

"Udruženje koje će pružati te usluge će pronaći adekvatne uposlenike koji će imati stručnu spremu. Kvalitet usluga ne smije da se spusti. Ovo što se čeka par dana je administrativne prirode", rekao je Uk.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: