Метеоролог објаснио

Шта означава термин ''хиљадугодишње кише''

  • Извор: АТВ
  • 13.09.2024. 14:14

Метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Милица Ђорђевић појаснила је шта значи када се каже да нас очекују кише какве нису биле у задњих хиљаду година.

Каже, тај појам се често користи зато што дође до забуне што може довести до ширења паника међу људима.

Појашњава да се ради о термину из статистике.

"Очекују се количине падавина и поплава у појединим дијеловима Европе у Њемачкој, Аустрији и Словачкој које су најјаче у задњих пет до десет година. Иначе, у статистици када се рачунају повратни периоди количине падавина што је потребно за даље прорачуне поготово у грађевини, користе се ти термини када се кише прорачунају у повратним периодима па се онда каже петстогодишњи, хиљадугодишњи, стогодишњи повратни период кише. То не значи да киша није падала те количине задњих хиљаду година. На крају крајева, систематска мјерења постоје у задњих 120-130 година. Ми не знамо да ли је прије хиљаду година било оваквих киша. То је само термин из статистике који забуном, у проблемима са превођењем, се користи као да није било овакве кише у задњих хиљаду година. То није киша која није падала у задњих хиљаду година него се то само тако зове“, каже она.

Коментаришући тренутне временске прилике, Ђорђевић каже да није први пут да из топлог периода излазимо са обилном кишом и наглим падом температуре.

"Хладни фронт је дошао око поноћи и температуре су нагло пале“, каже метеоролог.

Каже да нас у наредна три дана очекују температуре као у новембру.

"Невријеме је кренуло јуче у Италији, Хрватској, појавиле су се пијавице. Јесен ће бити промјенљива, неће све вријеме падати киша истог интензитета“, додаје она.

Каже да ће јаче падавине бити у Крајини и дијелу Херцеговине и ту је дошло до наглог пада температуре.

"У ноћи са суботе на недјељу очекују нас обилније падавине и у недјељу. Цијели викенд у знаку тмурног, хладног јесењег времена“, додаје.

Наредне седмице биће више сувог времена почетком седмице, па два три дана кише па за викенд опет падавине.

"Биће хладније наредних седам до десет дана. Крајем септембра и почетком октобра можемо очекивати опет топлије вријеме али не као претходне године као када није било нити хладнијих дана и кише“, каже Ђорђевић.

Напомиње да још није стигла права јесен.

Метеоролог још подсјећа да смо имали најтоплије љето откад се врше мјерења.

"Измјерена су 82 тропска дана у овој години, то су дани са температуром изнад 30 степени“, каже она.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: