Foča

'Bitka za Sutjesku' - Protest protiv izgradnje MHЕ

  • Izvor: ATV
  • 07.09.2024. 20:50

Počela je bitka za Sutjesku. To danas kažu mještani sela u okolini Nacionalnog parka. Ljuti su jer se priroda uništava gradnjom mini-hidrocentrala.

Mještani kažu ono što se ovdje dešava je prava ekološka katastrofa, vide mutne rijeke, neke presuše a nerijetko vide i mrtve ribe.

"Ona izgleda pusto i sablasno. To ti je ko kako bi izgledao grad bez građana, tako izgleda naša rijeka bez vode bez ribe", kaže mještanin Ljubo Vukajlović.

"Dijete sam učio da ovdje ne smije da uhvati ribu u ovoj Sutjesci prelijepoj zato što je nacionalni park, ovi su došli i uništili čitav eko sistem za mjesec dva dana", rekao je Draženko Ćosović iz Foče.

Rijeka Sutjeska, njene pritoke i cijela priroda pravi su biser ovog dijela Srpske. Biser se počeo bušiti i kopati pa oni koji su ovdje odrasli kažu da su u šoku.

"Zatekla sam mutnu Sutjesku to se nikada ranije nije desilo od kada se sjećam Sutjeske i mislila sam da je to projekat koji je počeo prošle godine na Jabušnici međutim kada sam tu došla vidjela sam da se radovi izvode na samoj Sutjesci. A za drugu hidrocentralu koja se pravi gore 10 kilometara to niko nije znao", rekla je Bojana Mastilo, ekološki aktivista iz Foče.

"Prvo što sam ja primijetio jer svakodnevno prilazim preko mosta mutna rijeka, bageri, kamioni i ostale mašine koje izvode građevinske radove", kaže mještanin Dejan Janković.

U mjestu Sastavci danas su se okupili mještani, na protestu traže odgovore na mnoga pitanja među njima je i ono glavno ko se poigrao sa ovim prirodnim ljepotama. Traže pomoć nadležnih i kažu neće odustati.

"Borićemo se svim slikama i svim pravnim sredstvima, Borićemo se da zaustavimo i ubijeđen sam da ćemo zaustaviti dalju uzurpaciju ovoga terena i ovoga mjesta i ovoga sela Izgori i ovih rijeka i nećemo dozvoliti da odu u cijevi", poručuje mještanin Miloš Еlez.

"Mi od borbe nećemo odustati ovo je tek početak borbe za odbranu Sutjeske", dodaje Bojana Mastilo.

Koncesije za tri mini-hidroelektrane na Sutjesci su izdate 2006, procedure su završene 2014. za ATV kaže ministar za ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik. Hidrocentrale se grade izvan Nacionalnog parka, objašnjava ministar i kaže da je izvođač dobio jasne mjere koje se moraju poštovati.

"Pozivam urbanističko-građevinsku i ekološku inspekciju, kao i vodnu i sve druge nadležne inspekcije da redovno vrše kontrole, zahtijevaju maksimalno poštovanje naloženih mjera, jer samo tako možemo razgovarati o održivom razvoju", rekao je Vipotnik.

Organizatori protesta su mještani, političarima su jasno stavili do znanja da nisu dobro došli. Pojedinci ipak  nisu uslišiti  želje nezadovoljnih mještana. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: