Фоча

'Битка за Сутјеску' - Протест против изградње МХЕ

  • Извор: АТВ
  • 07.09.2024. 20:50

Почела је битка за Сутјеску. То данас кажу мјештани села у околини Националног парка. Љути су јер се природа уништава градњом мини-хидроцентрала.

Мјештани кажу оно што се овдје дешава је права еколошка катастрофа, виде мутне ријеке, неке пресуше а неријетко виде и мртве рибе.

"Она изгледа пусто и сабласно. То ти је ко како би изгледао град без грађана, тако изгледа наша ријека без воде без рибе", каже мјештанин Љубо Вукајловић.

"Дијете сам учио да овдје не смије да ухвати рибу у овој Сутјесци прелијепој зато што је национални парк, ови су дошли и уништили читав еко систем за мјесец два дана", рекао је Драженко Ћосовић из Фоче.

Ријека Сутјеска, њене притоке и цијела природа прави су бисер овог дијела Српске. Бисер се почео бушити и копати па они који су овдје одрасли кажу да су у шоку.

"Затекла сам мутну Сутјеску то се никада раније није десило од када се сјећам Сутјеске и мислила сам да је то пројекат који је почео прошле године на Јабушници међутим када сам ту дошла видјела сам да се радови изводе на самој Сутјесци. А за другу хидроцентралу која се прави горе 10 километара то нико није знао", рекла је Бојана Мастило, еколошки активиста из Фоче.

"Прво што сам ја примијетио јер свакодневно прилазим преко моста мутна ријека, багери, камиони и остале машине које изводе грађевинске радове", каже мјештанин Дејан Јанковић.

У мјесту Саставци данас су се окупили мјештани, на протесту траже одговоре на многа питања међу њима је и оно главно ко се поиграо са овим природним љепотама. Траже помоћ надлежних и кажу неће одустати.

"Борићемо се свим сликама и свим правним средствима, Борићемо се да зауставимо и убијеђен сам да ћемо зауставити даљу узурпацију овога терена и овога мјеста и овога села Изгори и ових ријека и нећемо дозволити да оду у цијеви", поручује мјештанин Милош Елез.

"Ми од борбе нећемо одустати ово је тек почетак борбе за одбрану Сутјеске", додаје Бојана Мастило.

Концесије за три мини-хидроелектране на Сутјесци су издате 2006, процедуре су завршене 2014. за АТВ каже министар за екологију Републике Српске Бојан Випотник. Хидроцентрале се граде изван Националног парка, објашњава министар и каже да је извођач добио јасне мјере које се морају поштовати.

"Позивам урбанистичко-грађевинску и еколошку инспекцију, као и водну и све друге надлежне инспекције да редовно врше контроле, захтијевају максимално поштовање наложених мјера, јер само тако можемо разговарати о одрживом развоју", рекао је Випотник.

Организатори протеста су мјештани, политичарима су јасно ставили до знања да нису добро дошли. Појединци ипак  нису услишити  жеље незадовољних мјештана. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:00 Страначка хроника

    Страначка хроника

  • 22:05 Филм: Дан откупа (16+)

    Филм: Дан откупа (16+)

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм