"Vode Srpske"

Sutjeska - jedna od najljepših planinskih rijeka u Еvropi

  • Izvor: ATV
  • 25.12.2023. 16:52

Sutjeska je jedna od najljepših planinskih rijeka u Еvropi i svijetu koja cijelim svojim tokom duž 36 kilometara protiče kroz Republiku Srpsku, objavljeno je na sajtu "Voda Srpske".

Sutjeska sa svojim pritokama Suški potok, Perućica, Trlorišnica, Klobučarica, Jabušnica, Usovički potok i Hrčavka čini jedinstveni hidropotencijal sa velikim snagom hidroenergije i izuzetnim prirodnim odlikama koje privlače turiste i ljubitelje prirode iz cijelog svijeta.

Šire područje oko ove rijeke proglašeno je za Nacionalni park "Sutjeska" sa statusom javnog prirodnog dobra Republike Srpske kojim upravlja Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Nacionalni park "Sutjeska" obuhvata 17.000 hektara površine gdje se u slivu ove rijeke nalazi prirodni biser Еvrope - prašuma Perućica, planine Maglić, Volujak i Zelengora, osam ledničkih jezera "gorske oči", 17 potpuno čistih rijeka i rječica bogatih pastrmkom, lipljanom i mladicom, kao i vodopad Skakavac visine 80 metara.

U šumama ovog nacionalnog parka žive mrki medvjed, ris, divokoza, vuk, kuna, tetrijeb, suri orao, 90 vrsta leptira i mnoge druge rijetke životinjske vrste, a registrovano je i više od 170 vrsta drveća i grmlja i više od 2.000 vrsta zeljastog bilja.

U naselju Tjentište nalazi se turistički kompleks sa velikim bazenom koji se puni vodom iz rijeke Sutjeske, kao i više kampova za turiste koji ovdje dolaze zbog čudesne prirode, ribolova, planinarenja i raznih sportova na planinskim rijekama.

Rijeka Sutjeska izvire ispod vrha Vlasulja na planini Volujak na nadmorskoj visini od 1.520 metara i uliva se u rijeku Drinu kod sela Kosman na nadmorskoj visini oko 430 metara, a teče kroz usku duboku dolinu čije strane su većim dijelom pod šumom, dok u jednom dijelu prelazi u klisuru dubine i do kilometar.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: