Veliki požar

Vatra se širi prema kanjonu Sutjeske

  • Izvor: SRNA
  • 12.08.2024. 16:25

Situacija na požarištu u Nacionalnom parku "Sutjeska" i dalje je teška, vatra se širi prema kanjonu Sutjeske i putnoj komunikaciji Foča-Gacko, koja još nije ugrožena, rekao je Srni direktor Parka Zoran Čančar.

Plamen je zahvatio i pojedinačne stoljetne borove na širem području vidikovca Borić, jednog od najljepših vidikovaca Nacionalnog parka.

Upravo je ovaj vidikovac i nazvan po usamljenim borovima, koji rastu na strmom stjenovitom terenu, što je jedan od prepoznatljivih simbola najstarijeg nacionalnog parka u BiH.

Snimak iz helikoptera: Vatra se širi, vremenski uslovi ne pogoduju gašenju požara

Snimak iz helikoptera: Vatra se širi, vremenski uslovi ne pogoduju gašenju požara

Letjelice Helikopterskog servisa Srpske i Oružanih snaga BiH, uz podršku vatrogasaca, i dalje ulažu velike napore da zaustave napredovanje vatre.

Iz Republičke uprave civilne zaštite ponovili su apel zajedničkim institucijama BiH da dozvole let helikoptera za gašenje požara iz Srbije, koji bi svojim kapacitetima koji su pet i 10 puta veći od već angažovanih letjelica bio ključan faktor u gašenju požara.

Iz ove uprave podsjećaju da su meteorolozi za narednih pet dana predvidjeli temperaturu vazduha od 35 do 42 stepena Celzijusova, a tako visoka temperatura je, uz najavljeni vjetar, faktor rizika za pojavu i intenziviranje požara na otvorenom prostoru.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:43 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:50 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:55 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.