Problemi

Zatvaraju sve radnje: Bankrotirao poznati lanac

  • Izvor: B92
  • 15.05.2024. 18:24

Poznati lanac zatvara sve radnje nakon što je proglasio bankrot.

Modni brend Еsprit proglasio je bankrot u Njemačkoj, a kako se dodaje, pogođeno je još šest grana i 1.500 zaposlenih, javlja "Bild".

Ovo nije prvo tržište na kom modni brend ima probleme. Krajem marta pojavila se vijest u švajcarskim medijima o bankrotu Еsprita na njihovom tržištu. Takođe, a potom i u Belgiji.

Prema zvaničnom saopštenju Еsprita, bankrot švajcarske podružnice i zatvaranje filijala bili su "neizbježni" prenosi "Svisinfo".


Nebenzja: Šmit nema pravo da se obraća na sjednici SB UN, pogoršava odnose u BiH

Nebenzja: Šmit nema pravo da se obraća na sjednici SB UN, pogoršava odnose u BiH

"Globalni ekonomski razvoj, u kombinaciji sa naglim povećanjem troškova energije i logistike, kao i negativnim raspoloženjem potrošača i, na kraju, ali ne i najmanje važno, visokim rentama za naše filijale, na kraju je onemogućio nastavak našeg poslovanja", napisali su iz kompanije u aprilu.

Prezaduženost grane švajcarskog Еsprita iznosila je oko 12 miliona švajcarskih franaka na kraju 2023. Еsprit odjeća će i dalje biti dostupna u 19 filijala kojima upravljaju franšizni partneri i u 150 prodavnica odjeće različitih brendova, saopštila je modna grupa tada.


Prve četvorke u istoriji Banjaluke napunile četiri mjeseca; Milana: Vidi se da će biti različiti karakteri

Prve četvorke u istoriji Banjaluke napunile četiri mjeseca; Milana: Vidi se da će biti različiti karakteri

Prema informacijama koje su tada dali, kompanija će biti reorganizovana i ubuduće će se koncentrisati na onlajn prodavnicu i trgovinu sa franšiznim partnerima. Takođe je fokus na "novim impulsima u onlajn kupovini".

Menadžment želi da ostane prisutan u onlajn trgovini u Švajcarskoj.

Еsprit Ritejl Svicerland AG je u potpunom vlasništvu modne grupe Еsprit Holdings Limited, koja je kotirana na berzi u Hong Kongu i ima svoje legalno sjedište na Bermudima.

Podnošenje prijave o stečaju švajcarske filijale nema direktnog materijalnog uticaja na grupu. Poslovanje i poslovanje grupe su takođe ostali normalni.


Uznemirujući snimak upucanog premijera Slovačke: Obezbjeđenje ga nosi u auto

Uznemirujući snimak upucanog premijera Slovačke: Obezbjeđenje ga nosi u auto

Krajem marta bilo je riječi o zatvaranju oko 40 Еsprit prodavnica u Njemačkoj. Еsprit je navodno raskinuo ugovor sa Njemačkom kompanijom, javila je tada lokalna novinska agencija Rajniše Post pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

Grupacija, sa sjedištem u Bišofsverdi kod Bautzena (Njemačka), sada želi da koristi maloprodajni prostor u druge svrhe. Ovo je već uticalo na lokaciju na željezničkoj stanici u Dizeldorfu, gde se brendovi kao što su Vila, Onli, Džek end Džons, Selektid Home i Strit Uan nude u prodavnici Kečis, ranije Еsprit i kojom takođe upravlja PTH Grup.

Prilikom nedavnog objavljivanja godišnjih rezultata, menadžment je upozorio da ostaje "sumnja" o budućnosti brenda rođenog 1968. Njegovi rezultati za 2023. pokazali su pad aktivnosti za 16,3 odsto, na 5,912 milijardi hongkonških dolara (oko 700 miliona evra), dok su se njeni gubici ozbiljno povećali, dostigavši 2,339 milijardi hongkonških dolara (277 miliona evra, porast od 252 odsto za godinu dana) prenio je "fešn netvork".


Ko je Robert Fico

Ko je Robert Fico


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: