Њујорк

Небензја: Шмит нема право да се обраћа на сједници СБ УН, погоршава односе у БиХ

  • Извор: РТРС
  • 15.05.2024. 18:14

Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја истакао је да Кристијан Шмит нема мандат за дјеловање као високи представник и да нема право да се обраћа на сједници Савјета безбједности.

Небензја је рекао да се обраћањем Шмита у СБ дискредитује ово тијело УН, додајући да он представља слику о БиХ на субјективан начин.

Небензја је рекао да Шмит својим дјеловањем погоршава односе у БиХ, изражавајући наду да ће ОХР ускоро бити затворен.

"Разочарани смо извјештајем Алтее о стању у БиХ, који је пристрасан и не одражава реално стање", навео је он на сједници Савјета безбједности о ситуацији у БиХ.


Огласио се син нападача на Роберта Фица

Огласио се син нападача на Роберта Фица

Руски представник је нагласио да се резолуцијом о Сребреници, иза које стоји Њемачка, крши Дејтонски споразум, преноси РТРС.

"Ова резолуција је супротна Уставу БиХ, не представља вољу свих у БиХ и њен текст је противан Дејтонском споразуму. Зашто Њемачка стоји иза резолуције, а починили су два геноцида у 20. вијеку? Све то траје од распада Југославије, бомбардовања Срба, да се цијели народ означава једним именом, а шта је оно што је Њемачка радила у 20. вијеку? Ми се супротстављамо ономе што ради западни свијет, а посебно његовом присуству у политичком Сарајеву. Све је то неприхватљиво, чак и према повељи УН", истакао је Небензја.

Он је рекао да се Русија залаже да стриктно поштовање Дејтонског споразума и консензус представника три конститутивна народа.

"Усвајање резолуције вратиће БиХ на стари сукоб и никако неће помоћи напретку земље", нагласио је руски представник.

Он је подсјетио да обраћање предсједавајућег Предсједништва БиХ Дениса Бећировића на данашњој сједници није усаглашено у Предсједништву БиХ и да се понавља дјеловање супротно уставном поретку БиХ.


Ко је Роберт Фицо

Ко је Роберт Фицо

"То може довести до новог сукоба који угрожава стабилност БиХ. Покушавају да спроведу западне идеје унитарне државе, занемарујући интересе српског народа. Позивамо изабране представнике БиХ да раде у интересу БиХ, али имамо изабране представнике који су под санкцијама и тиме се ствара криза. Република Српска није срећна због тога. Срби су оптужени за сепаратизам, а неки их сматрају и геноцидним народом. Нико не треба да буде залуђен овом западном реториком", рекао је Небензја.

Небензја је истакао да је потребно пажљиво прочитати извјештај Републике Српске о ситуацији у БиХ, како би се стекла реална слика о стању у БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.