Њујорк

Небензја: Шмит нема право да се обраћа на сједници СБ УН, погоршава односе у БиХ

 • Извор: РТРС
 • 15.05.2024. 18:14

Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја истакао је да Кристијан Шмит нема мандат за дјеловање као високи представник и да нема право да се обраћа на сједници Савјета безбједности.

Небензја је рекао да се обраћањем Шмита у СБ дискредитује ово тијело УН, додајући да он представља слику о БиХ на субјективан начин.

Небензја је рекао да Шмит својим дјеловањем погоршава односе у БиХ, изражавајући наду да ће ОХР ускоро бити затворен.

"Разочарани смо извјештајем Алтее о стању у БиХ, који је пристрасан и не одражава реално стање", навео је он на сједници Савјета безбједности о ситуацији у БиХ.


Огласио се син нападача на Роберта Фица

Огласио се син нападача на Роберта Фица

Руски представник је нагласио да се резолуцијом о Сребреници, иза које стоји Њемачка, крши Дејтонски споразум, преноси РТРС.

"Ова резолуција је супротна Уставу БиХ, не представља вољу свих у БиХ и њен текст је противан Дејтонском споразуму. Зашто Њемачка стоји иза резолуције, а починили су два геноцида у 20. вијеку? Све то траје од распада Југославије, бомбардовања Срба, да се цијели народ означава једним именом, а шта је оно што је Њемачка радила у 20. вијеку? Ми се супротстављамо ономе што ради западни свијет, а посебно његовом присуству у политичком Сарајеву. Све је то неприхватљиво, чак и према повељи УН", истакао је Небензја.

Он је рекао да се Русија залаже да стриктно поштовање Дејтонског споразума и консензус представника три конститутивна народа.

"Усвајање резолуције вратиће БиХ на стари сукоб и никако неће помоћи напретку земље", нагласио је руски представник.

Он је подсјетио да обраћање предсједавајућег Предсједништва БиХ Дениса Бећировића на данашњој сједници није усаглашено у Предсједништву БиХ и да се понавља дјеловање супротно уставном поретку БиХ.


Ко је Роберт Фицо

Ко је Роберт Фицо

"То може довести до новог сукоба који угрожава стабилност БиХ. Покушавају да спроведу западне идеје унитарне државе, занемарујући интересе српског народа. Позивамо изабране представнике БиХ да раде у интересу БиХ, али имамо изабране представнике који су под санкцијама и тиме се ствара криза. Република Српска није срећна због тога. Срби су оптужени за сепаратизам, а неки их сматрају и геноцидним народом. Нико не треба да буде залуђен овом западном реториком", рекао је Небензја.

Небензја је истакао да је потребно пажљиво прочитати извјештај Републике Српске о ситуацији у БиХ, како би се стекла реална слика о стању у БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

  Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

 • 16:10 Наша Српска (Р)

  ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

  ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

 • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)