ATV jutro

Hoće li poskupljivati voće i povrće

  • Izvor: ATV
  • 30.09.2024. 11:42

Dugotrajna suša u ljetnoj sezoni i samim tim opravdan veći uvoz voća i povrća uslovi su koji će rezultirati rastom cijena ovih proizvoda.

Loš prinos zahtijevao je da se uvozi ne samo tropsko voće. Ove godine uvezeno je između ostalog jabuke, kruške, te dinje u vrijednosti oko 16,3 miliona KM, agruma za oko 32 miliona. 

Ni povrtna sekcija nije prošla uz manje izdatke. Krompira se uvezlo za 22 miliona, smrznutog povrća za 14 miliona KM. 

Uvoz voća i povrća u BiH u prvih osam mjeseci ove godine, dakle bio je za oko 17 miliona KM veći nego u istom periodu prošle godine. Sa druge strane i vrijednost izvoza voća i povrća u odnosu na isti period prošle godine imao je veću vrijednost. 

Jutjub preko noći uklonio milione pjesama

Jutjub preko noći uklonio milione pjesama

Za kupce će to, pak, značiti nešto više izdatke pri kupovini ovih proizvoda. Zakon tržišta je takav, svjesni su toga i u udruženjima za zaštitu prava potrošača.

I zaista i druge zemlje iz okruženje ali i iz Еvrope čeka sličan rast cijena. U Hrvatskoj je podbacio prinos jabuka. Od očekivanih 45 hiljada tona, njihovi proizvođači nisu ubrali ni 30 hiljada tona. 

Lančano će, očekivano, cjelokupni scenario uticati i na cijene na domaćim štandovima. Već sada uvozna roba ima nešto višu prodajnu cijenu. Ipak domaći trgovci trude se da se prilagode pa na tezge koliko je to moguće izlažu dosta više plodova sa domaćih oranica i voćnjaka, kojima je cijena još uvijek niža.  

Akcija ”Kings”: Uhapšene tri osobe

Akcija ”Kings”: Uhapšene tri osobe

Na nove cijene moraćemo se naviknuti. Iz Udruženja za zaštitu prava potrošača imaju par savjeta kako potrošačku korpu napuniti a da troškovi ne budu preveliki.  

Voće i povrće nezamjenjivi su dodaci našim trpezama. Bez njih ne možemo, bez obzira na to što će po predviđanjima stručnjaka sa povećanim uvozom za njih izdvajati nešto više novca.

Detaljnije pogledajte u nastavku:

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: