Korisno

Еvo kojih 6 vrsta voća bi trebalo češće da konzumirate

  • 18.07.2025. 16:28

Starenje ne mora da znači gubitak energije i vitalnosti. Naprotiv, uz pravilnu ishranu, posebno uz dovoljan unos određenog voća, možete značajno doprineti očuvanju zdravlja, jačanju imuniteta i usporavanju procesa starenja. Redovnim unosom voća, doprinosite boljem pamćenju, snažnijem imunitetu i zdravijem tijelu.

Bobičasto voće (borovnice, jagode, maline)

Bobičasto voće je izuzetno bogato antioksidansima, naročito flavonoidima, koji štite mozak i poboljšavaju pamćenje.

Takođe pomaže u borbi protiv upalnih procesa u tijelu i podržava zdravlje srca.

Banane

Banane su odličan izvor kalijuma, koji je važan za regulaciju krvnog pritiska i zdravlje mišića.

Lako se vare i obezbjeđuju stabilan izvor energije, posebno korisno za osobe koje uzimaju lijekove koji smanjuju nivo kalijuma u organizmu.

Citrusi (narandže, grejp, limun)

Citrusno voće je prepuno vitamina C, koji jača imuni sistem, podstiče stvaranje kolagena i poboljšava apsorpciju gvožđa. Takođe doprinosi zdravlju kože i krvnih sudova.

Jabuke

Jabuke su bogate vlaknima (posebno kada se jedu sa korom), što pomaže varenju i snižavanju holesterola. Osim toga, sadrže polifenole – moćne antioksidanse koji štite ćelije od oksidativnog stresa.

Smije li se koristiti krema za sunčanje od prošle godine?

Smije li se koristiti krema za sunčanje od prošle godine?

Avokado

Iako ga mnogi smatraju povrćem, avokado je zapravo voće. Sadrži zdrave masti, vlakna, kalijum i vitamin Е. Podržava zdravlje mozga, srca i kože, i odličan je dodatak svakodnevnoj ishrani.

Suvo voće (suve šljive, smokve, suve kajsije)

Umjeren unos suvog voća može pomoći varenju (posebno suve šljive), a ujedno je dobar izvor kalcijuma, magnezijuma i gvožđa.

Idealan je međuobrok koji daje energiju bez dodatka rafinisanog šećera.

Voće nije samo ukusan dodatak obrocima, ono može igrati ključnu ulogu u održavanju zdravlja nakon šezdesete., prenosi informer.rs

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: