Starenje ne mora da znači gubitak energije i vitalnosti. Naprotiv, uz pravilnu ishranu, posebno uz dovoljan unos određenog voća, možete značajno doprineti očuvanju zdravlja, jačanju imuniteta i usporavanju procesa starenja. Redovnim unosom voća, doprinosite boljem pamćenju, snažnijem imunitetu i zdravijem tijelu.
Bobičasto voće (borovnice, jagode, maline)
Bobičasto voće je izuzetno bogato antioksidansima, naročito flavonoidima, koji štite mozak i poboljšavaju pamćenje.
Takođe pomaže u borbi protiv upalnih procesa u tijelu i podržava zdravlje srca.
Banane
Banane su odličan izvor kalijuma, koji je važan za regulaciju krvnog pritiska i zdravlje mišića.
Lako se vare i obezbjeđuju stabilan izvor energije, posebno korisno za osobe koje uzimaju lijekove koji smanjuju nivo kalijuma u organizmu.
Citrusi (narandže, grejp, limun)
Citrusno voće je prepuno vitamina C, koji jača imuni sistem, podstiče stvaranje kolagena i poboljšava apsorpciju gvožđa. Takođe doprinosi zdravlju kože i krvnih sudova.
Jabuke
Jabuke su bogate vlaknima (posebno kada se jedu sa korom), što pomaže varenju i snižavanju holesterola. Osim toga, sadrže polifenole – moćne antioksidanse koji štite ćelije od oksidativnog stresa.
Avokado
Iako ga mnogi smatraju povrćem, avokado je zapravo voće. Sadrži zdrave masti, vlakna, kalijum i vitamin Е. Podržava zdravlje mozga, srca i kože, i odličan je dodatak svakodnevnoj ishrani.
Suvo voće (suve šljive, smokve, suve kajsije)
Umjeren unos suvog voća može pomoći varenju (posebno suve šljive), a ujedno je dobar izvor kalcijuma, magnezijuma i gvožđa.
Idealan je međuobrok koji daje energiju bez dodatka rafinisanog šećera.
Voće nije samo ukusan dodatak obrocima, ono može igrati ključnu ulogu u održavanju zdravlja nakon šezdesete., prenosi informer.rs