Uprkos problemima sa pandemijom korona virusa

Eko toplane uspješno završile prethodnu poslovnu godinu

  • 11.01.2021. 11:50

Uprkos problemima sa pandemijom korona virusa, Eko toplane Banja Luka uspješno su završile prethodnu poslovnu godinu. Nastavljen je pozitivan trend, a u 2020. godini kao i u prethodne dvije godine ostvarena je dobit. Ukupni poslovni prihodi u 2020. godini, veći su za 2,73% u odnosu na 2019. godinu. I pored izazova vezanih za likvidnost, tokom prošle godine nije bilo dodatnog zaduživanja, a finansijske obaveze smanjene su za preko 1,3 miliona KM čime je zaduženost smanjena za 45%. U decembru prošle godine, po prvi put, osnivačima je isplaćena dobit u iznosu 200.000 KM što je i prvi put u istoriji Grada Banja Luka da je toplana ili neko komunalno preduzeće na račun grada izvršilo uplatu dividende.

Negativan efekat izazvan pandemijom korona virusa na poslovni rezultat Eko toplana u 2020. godini bio je oko 1,2 miliona KM. Bitno je istaći da su i pored negativnog efekta pandemije, plate zaposlenima, pripadajući doprinosi kao i svi porezi i ostale obaveze prema državi redovno isplaćivani i tokom pandemije kao i tokom prethodne dvije godine poslovanja.

Naplata potraživanja u 2020. godini je bila oko 99%, a ukupno kumulativna naplata za prve tri godine iznosi oko 92% sa tendencijom rasta iz godine u godinu. Ovi rezultati postignuti su kroz primjenu osmišljene strategije na samom počeku rada, a bez istih Eko toplane ne bi bile samoodrživo i profitabilno preduzeće.

Eko toplane u protekloj godini kao i u prethodnim godinama, nisu dobijale subvencije odnosno finansijsku pomoć javnih istitucija. Ova vrsta pomoći niti je tražena niti je bilo potrebe za istom.

Osnivanjem Eko toplana, Grad Banja Luka je dobio smoodrživo, funkcionalno i profitabilno komunalno preduzeće sa stabilnim izvorima energije i građani više ne strepe da li će u sred sezone ostati bez grijanja jer toplana nema energenta. Takođe, Grad je uštedio i značajna sredstva jer su staroj toplani u prethodnom periodu svake godine obezbjeđivane subvencije, pozajmice i garancije kako bi se obezbjedio energent i funkcionisanje sistema daljinskog grijanja.

Inače, pojekat Eko toplana podržan je i od strane Evropske banke za obnovu i razvoj, a Grad Banja Luka osvojio je bronzanu medalju EBRD-a za izgradnju nove toplane na bio masu, kao jedan od najboljih projekata koje je ova međunarodna finansijska institucija finansirala tokom 2017. godine. EBRD vrši redovne monitoringe Eko toplana kroz Ugovor o implementaciji projekta i do sada nije bilo primjedbi.

Iako stara toplana već tri godine ne proizvodi i ne isporučuje toplotnu energiju već to u skladu sa odlukom Skupštine Grada, čine isključivo Eko toplane, Upravni odbor Eko toplana smatra da trenutni poslovni odnosi između Eko toplana i stare toplane sve više opterećuju poslovanje Eko toplana, jer trenutno Eko toplane finansiraju egzistiranje stare toplane koja nema nikakvu funkciju. Smatramo da je krajnje vrijeme da nadležni te odnose redefinišu te da se dio sredstava koja Eko toplane plaćaju staroj toplani kroz zakup usmjeri u investiranje u distributivnu mrežu i na taj način poboljša usluga korisnicima.

Kako bi sistem daljinskog grijanja funkcionisao i tokom pandemije te bio obezbijeđen kontinuitet uspješnog poslovanja, u prošloj godini pokrenut je cijeli niz projetaka koji su obezbjedili oko 1 milion KM ušteda u poslovanju. Kroz tekuće i investiciono održavanje u prošloj godini je uloženo preko 2,2 miliona KM vlastitih sredstava.

Upravi odbor je u redovnoj proceduri, osnivačima odnosno vlasnicima društva dostavio na usvajanje plan poslovanja za 2021. godinu. Tim planom predviđen je nastavak uspješnog poslovanja i u narednoj godini. S obzirom da je stanje distributivne mreže najveći izazov, predloženi su zanačajni projekti i ulaganja u distributivnu mrežu, a pored 1,4 miliona KM troškova tekućeg održavanja, planirana su investiciona ulaganja od preko 2,3 miliona KM. Na vlasnicima Eko toplana je da se odrede da li podržavaju ove namjere i prijedloge Upravnog odbora ili će željeti da kompaniju vode u nekom drugom pravcu. U svakom slučaju, svi članovi Upravnog odbora će postupati profesionalno, kao i do sada, u skladu sa korporativnim standardima i moralnim načelima.