Nekoliko slučajeva

Veliki kašalj registrovan i u Bijeljini

  • Izvor: ATV
  • 11.01.2024. 19:15

Veliki kašalj registrovan je i u Bijeljini. Prijavljeno je nekoliko slučajeva uglavnom mlađe starosne dobi. Niko od njih nije bio vakcinisan u potpunosti, kažu u Higijensko epidemiološkoj službi Doma zdravlja.

"Nažalost on je prisutan i kod nas, na svu sreću bez ozbiljnijih posljedica kod djece, što ne znači da neće biti posebno kod mlađe djece kojima, ako nisu dovoljno vakcinisana, može doći do posljedica“, kaže epidemiolog HЕS-a bijeljinskog Doma zdravlja Mladen Grujičić.

Ljekari apeluju na roditelje da prate kalendar vakcinisanja koji je definisao Institut i da redovno vakcinišu djecu, jer veliki kašalj može da izazove fatalan ishod kod beba koje nisu stekle imunitet i ne mogu da iskašlju.

"Da djeca budu redovno vakcinisana za svoj uzrast, posebno ta djeca u drugoj godini života, kada taj veliki kašalj zbog njihove anatomije i građe i uzrasta može najveći problem da napravi, da ih zaštitimo“, kaže Grujičić.

Ovih dana evidentan je i porast oboljelih od respiratornih tegoba koji pune čekaonice. Za ovaj period godine, to je očekivano, kažu ljekari.

"Pacijenti se uglavnom javljaju sa simptomima gornjeg respiratornog trakta, uglavnom zapušenost nosa, bolovi u grlu, otoci krajnika, povišena tjelesna temperatura, glavobolja, bolovi u zglobovima, mišićima, opšta neka malaksalost. Uglavnom u više od 95 odsto slučajeva radi se o virusnim respiratornim infekcijama gdje se sva terapija svodi na simptomatsku terapiju“, kaže ljekar Doma zdravlja Bijeljina Zoran Vasilić.

Temperature su najviše u prvih 72 sata. Zato ih treba tretirati adekvatnom terapijom. Odmor, unos vitamina i tečnosti trebalo bi da dovedu do brzog saniranja posljedica virusa, kažu ljekari.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: