Britanija

Novorođenče preminulo od velikog kašlja, broj preminulih dostigao 10

  • Izvor: Agencije
  • 08.08.2024. 11:26

U velikoj Britaniji preminulo je još jedno dijete od velikog kašlja, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva dostigao 10, saopštila je Agencija za zdravstvenu sigurnost Velike Britanije (UKHSA).

Najnoviji podaci ove vladine agencije pokazuju da je broj potvrđenih laboratorijskih slučajeva te bolesti u Еngleskoj premašio 10.000 do juna ove godine, prenio je Gardijan.

Iako je većina slučajeva zabilježena kod osoba starijih od 15 godina, više od 300 slučajeva prijavljeno je kod beba mlađih od tri mjeseca, koje su najviše ugrožene.

Pretpostavlja se da je epidemija počela u novembru prošle godine.

Doktorka Mari Ramzi, direktorka za imunizaciju u UKHSA, rekla je da je vakcinacija najbolja zaštita od velikog kašlja.

- Veoma je važno da trudnice i mlade bebe prime vakcine u pravo vrijeme. Trudnicama se nudi vakcina protiv velikog kašlja, idealno između 20. i 32. nedjelje.

Ovo prenosi zaštitu na njihovu bebu, tako da su zaštićene od rođenja u prvih nekoliko mjeseci života kada su najosjetljivije i prije nego što prime svoje vlastite vakcine - istakla je Ramzi.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.