Banjaluka

Uprava banjalučkog NLB-a poznata po bankarskoj aferi

  • Izvor: ATV
  • 17.08.2024. 19:10

Odgovorna lica NLB banke Banjaluka veoma brzo trebala bi da se suoče sa posljedicama nezakonske odluke da radnicima ATV-a ne isplate platu na račun, iako su, vjerovatno u strahu da će se pročešljati njihov rad, uplatu pustili tek narednog dana.

Ne bi ni bilo zgoreg da se nađu na meti provjere, jer Kompletna Uprava NLB-a na čelu sa predsjednikom Goranom Babićem već je poznata iz jedne od najvećih bankarskih afera "Franak" koji je uništio Hipo banku.

Predsjednik uprave NLB-a Goran Babić, ranije je smijenjen sa mjesta direktora bivše Hipo banke za čiju je propast imao ključnu ulogu, a otkaz je dobio i na sljedećem poslu u Adiko banci.

Objavljen snimak: Komandant militantne grupe likvidiran na motoru

Objavljen snimak: Komandant militantne grupe likvidiran na motoru

Potom je zasjeo na čelo banjalučkog NLB-a, čiji je generalni direktor u Sloveniji takođe bivši radnik propale Hipo banke.

U Upravi NLB-a sjedi i Ljiljana Krsman, kako saznajemo, najvjerniji saradnik sadašnjeg predjednika Uprave Gorana Babića još iz afere "Franak". Saznajemo i da Krsmanović, koja se, u doduše plaćenim tekstovima, hvali dugogodišnjim uspjehom u bankarskom sektoru, ima niz propusta u svom radu.

Martin Marvič, takođe od početka godine  član Uprave NLB-a bivši je bankar propalog Hipa. Iako se NLB hvali njegovom internacionalnim finansijskim iskustvom, Marviča  je među kolegama naročito proslavila fotografija na kojoj je pozirao sa golom zadnjicom.

Živko Šiftar bar nema takvu fotografiju, ali nije učinio ništa da spriječi kršenje Zakona o bankama koji štiti i fizička lica.

Cijeli ovaj paket Uprave odlučio je da udari na osnovno pravo 23 radika ATV-a.

Mercedesom udario u prikolicu traktora, ima stradalih

Mercedesom udario u prikolicu traktora, ima stradalih

"Osjećao sam se ponovo i poraženo i ljuto. Razlog apsolutno ne znamo, da li je to nečiji hir, nečiji bezobrazluk, nečija moć, koju želi da pokaže na samo nama običnim radnicima, odnosno običnom fizičkom licu, kojem je uskraćeno to njegovo osnovno pravo", kaže Nikola Grahovac, organizator na ATV-u, jedan od radnika kojima su u NLB banci bili "obustavili" platu.

Dok radnici ATV-a spremaju tužbe, nadležna Agencija za bankarstvo Republike Srpske utvrđivaće propuste kršenja finansijskih prava korisnika u banjalučkom NLB-u, među kojima su nesporno radnici ATV-a.

Koliko je profesionalnost rukovodstva NLB banke upitna dovoljno govori činjenica da nijedan radnik ATV-a nije  dobio objašnjenje niti izvinjenje za uskraćivanje transakcije na lični račun. Ni danas nema odgovora po kom  osnovu je donesena takva odluka niti po čijoj naredbi.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: