Sveta Velikomučenica Еkaterina

"Vjeruje se da danas trebate uraditi jednu stvar ako želite da sretnete pravu ljubav"

  • 07.12.2023. 07:32

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju dan posvećen Svetoj velikomučenici Еkaterini.

Sveta Velikomučenica Еkaterina Aleksandrijska živjela je od 287. do 305. godine i ranohrišćanska je mučenica i svetiteljka. Rođena je u Aleksandriji. Prema predanju, u jednoj svojoj viziji Isus Hristos joj je darovao prsten, što je ona protumačila kao znak da svoj život treba da posveti Bogu.

Kako se slava razlikuje od mjesta do mjesta?

Kako se slava razlikuje od mjesta do mjesta?

Bila je vrlo obrazovana, i veoma je dobro poznavala grčku filozofiju, medicinu, retoriku i logiku. Prema predanju, car Maksencije je jednom prilikom pozvao 50 mudraca i organizovao raspravu u kojoj bi se raspravljalo o vjeri.

U toj raspravi Еkaterina je odnijela pobjedu, a car Maksencije je kao kaznu naredio da se svih 50 mudraca spale. Pred smrt, na Еkaterininu molbu, ovi mudraci su primili hrišćanstvo i ispovijedili se.

Da li se slava slavi prve godine po smrti domaćina i da li se zovu gosti

Da li se slava slavi prve godine po smrti domaćina i da li se zovu gosti

Еkaterina je bila uhvaćena, mučena i pogubljena u svojoj 18. godini 24. novembra 305. godine. Po predanju, pri njenom pogubljenju, iz njenog tijela poteklo je tada mlijeko umjesto krvi. Njene mošti čuvaju se na Sinaju.

Manastiru Svete Katerine srpski kraljevi iz loze Nemanjića – Dragutin i Milutin darivali su brojne poklone koji se čuvaju u manastirskoj biblioteci, piše Еspreso.

Sveštenik objašnjava za ATV: Kako se ispravno slavi krsna slava

Sveštenik objašnjava za ATV: Kako se ispravno slavi krsna slava

Srbi vjeruju da se ovoj svetiteljki moli onaj ko želi da upozna ljubav svog života. Potrebno je moliti se svake večeri tokom 40 dana i želja će biti uslišena.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:15 Dokumentarni program

    ''Dokumentarni program

  • 13:10 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:10 Naša Srpska (R)

    ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.