Kupovina putem interneta

Oprez: Onlajn prevare sve češće, firma iz Modriče ostala bez 10.000 KM

  • Izvor: Nezavisne
  • 03.09.2024. 18:14

Kupovine putem interneta sve više uzimaju maha među građanima u BiH, ali sa sve većim brojem onlajn narudžbi raste i broj prevara. Zadnja u nizu bila je vrijedna više od 10.000 KM.

Kako nezvanično saznaju "Nezavisne novine", firma iz Modriče ostala je bez više od 10.000 maraka nakon što je njen direktor naručio transportne metalne kontejnere iz inostranstva i za njih uplatio avans, a oni nisu isporučeni.

Upravo se zbog toga Policijskoj stanici Modriča u ponedjeljak obratio direktor ove firme i prijavio da je na internetu dogovorio kupovinu sa firmom iz inostranstva, a, kako nezvanično saznaju "Nezavisne“, prodavac je rekao da je, navodno, iz Francuske.

"Nakon što je uplatio dogovoreni avans od 5.245 evra, više nije bilo moguće uspostaviti komunikaciju sa pravnim licem iz inostranstva niti su ugovoreni predmeti isporučeni pravnom licu iz Modriče. U toku je rad na rasvjetljavanju prevare", naveli su iz policije.

Korištenje vještačke inteligencije štedi vrijeme zaposlenih

Korištenje vještačke inteligencije štedi vrijeme zaposlenih

Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja za zaštitu potrošača "Don" Prijedor, ističe da prodaja u BiH nije kao internet prodaja u Njemačkoj ili nekoj drugoj državi.

"Mi još nemamo provjeru tih firmi, nemamo način da saznamo da li su to registrovane firme, da li su to firme koje imaju račune, koje imaju rejting da možemo naručivati", kaže Marićeva.

Prema njenim riječima, potrošači obično ne provjere kakav je status firme od koje nešto nabavljaju i dodaje da uređena veb-stranica ne znači i povjerljivost.

"Ako na stranici nemate način povrata, nemate njihov JIB i PIB i da možete to provjeriti, mislim da je više apsurdno pričati o tome da li ćemo biti prevareni ili nećemo. Imamo mnogo prevara i mnogo prijava", navodi ona.

Pitanje ruske imovine skinuto sa dnevnog reda

Pitanje ruske imovine skinuto sa dnevnog reda

Kako ističe, ovakve stvari se dešavaju i dešavaće se, a MUP Srpske jedini može ući u trag onima koji stoje iza prevara.

"Svakodnevno je veliki broj ljudi obmanut i prevaren putem internet prodaje u našoj zemlji", kaže Marićeva.

Snežana Šešlija, izvršni direktor Udruženja građana "ToPeeR" Doboj, ističe da je u Doboju vrlo malo prevarenih.

"Cijelu godinu smo vodili intenzivnu kampanju i na neki način učili naše potrošače kako da to rade i kako da provjere da li je firma koja im nešto nudi onlajn stvarna ili nije", kaže Šešlija.

Upozorenje građanima da budu dodatno oprezni prilikom kupovine na internetu i onlajn plaćanja platnim karticama nedavno je uputilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, jer je, kako navode, u proteklom periodu zabilježeno više različitih prevara i pokušaja prevara koje se tiču zloupotreba platnih kartica građana.

Еrdogan će prisustvovati samitu BRIKS-a u Kazanju

Еrdogan će prisustvovati samitu BRIKS-a u Kazanju

Kako su istakli iz MUP-a Srpske, prevare se vrše na način da počinioci kreiraju lažne stranice na društvenim mrežama, a kao primjer su naveli stranice sa prodajom obuće.

"Prilikom navodne prodaje, odnosno kupovine, od građana se traže podaci o bankovnim karticama s ciljem plaćanja artikla, broj kartice, CVV kod, period važenja kartice, te se nakon toga vrše transferi novca sa računa građana na različite servise za onlajn plaćanja i tranfer novca širom svijeta, a naručena obuća nikad ne bude isporučena", istakli su oni.

Ukoliko građani smatraju da su žrtve ovog oblika prevare, iz MUP-a Srpske kažu da je potrebno da o tome odmah obavijeste banku radi blokiranja kartice i pokušaja vraćanja novca, te da slučaj prijave policiji.

Saldanja nakon napuštanja Humske: Omiljeni trenutak - gol Zvezdi

Saldanja nakon napuštanja Humske: Omiljeni trenutak - gol Zvezdi

Na meti zloupotrebe u posljednje vrijeme u više navrata našli su se znak i logotip "BH pošta", a, kako kažu iz ovog preduzeća, oni su bili predmet sajber kriminala, odnosno bili su zloupotrijebljeni od strane neovlaštenih lica koja su pokušavala prevariti korisnike interneta.

"Najčešće su korištene lažne veb-adrese koje su bile predstavljene kao domene 'BH pošte', a cilj im je bila krađa i zloupotreba ličnih podataka, te krađa novca i podataka o bankovnim karticama", naveli su oni u svom saopštenju.

Najčešća meta prevare su osobe koje onlajn prodaju ili kupuju, te korisnici društvenih mreža kojima se nude lažne poruke, mejl adrese ili lažne veb-stranice i profili.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Loto, Lutrija RS

    ''Loto, Lutrija RS

  • 20:10 Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Aviondžije (12+)

    '''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)