UKC Srpske

Od 1. oktobra trudnicama u Srpskoj omogućeni prenatalni testovi

  • Izvor: ATV
  • 26.09.2024. 11:20

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske od 1. oktobra ove godine počinje sa pružanjem usluge neinvazivnog prenatalnog testiranja (NIPT) za sve trudnice koje teritorijalno pripadaju ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Uzorkovanje krvi u Zavodu za kliničku laboratorijsku dijagnostiku se vrši  ponedeljkom i utorkom  u periodu od 11:00 do 14:00 časova. Trudnice treba da se jave u navedenom periodu sa potrebnom dokumentacijom na šalter Zavoda za kliničku laboratorijsku dijagnostiku- Poliklinika- Južno krilo prvi sprat na Paprikovcu.

Trudnice koje teritorijalno ne pripadaju ovoj zdravstvenoj ustanovi o terminu i načinu uzorkovanja krvi mogu da se informišu u bolnicama kojima pripadaju.

„Trudnica treba da se javi kod ginekologa kod kojeg je registrovana u Domu zdravlja i koji procjenjuje da li ima pravo na NIPT. Ukoliko trudnica ostvaruje pravo na NIPT dobija uputnicu koja glasi na UKC Republike Srpske, Zavod za kliničku laboratorijsku dijagnostiku, sa navedenim zahtjevom za NIPT testiranje. Nadležni specijalista ginekologije i akušerstva će upoznati trudnicu sa procedurom NIPT. Potrebno je da trudnica potvrdi svoj pristanak na preporučenu proceduru NIPT popunjavanjem obrasca“, pojašnjavaju iz UKC-a Srpske.

Amidžić: Gradska uprava u dugovima, Stanivuković zaposlio 500 radnika

Amidžić: Gradska uprava u dugovima, Stanivuković zaposlio 500 radnika

UKC Republike Srpske je ugovorio pružanje usluge neinvazivnog prenatalnog testiranja testom NIFTY by Geneplanet, a za sve trudnice je osiguran osnovni paket. 

„Indikacije, objavljene u Službenom glasniku Republike Srpske - broj 78 od 04.09.2023. godine, imaju sve trudnice izuzev kod onih kod kojih ovaj test nije izvodljiv: višeplodne trudnoće, trudnoća sa doniranom jajnom ćelijom, blizanačke trudnoće kod surogat majčinstva, u slučajevima nestalog blizanca i ako je trudnici transplantirana koštana srž ili organ“, dodali su iz UKC- Srpske.

Vlada Republike Srpske donijela je danas i Odluku o načinu finansiranja Programa neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnice za 2025. godinu u iznosu od devet miliona KM, kao i Odluku kojom se reguliše način finansiranja Programa za obezbjeđivanje biomedicinski potpomognute oplodnje za 2025. godinu, za šta se sredstva, takođe, obezbjeđuju u budžetu Republike Srpske za 2025. godinu u iznosu od 3,5 miliona KM.

Pratite nas i putem Vibera