SPC

Danas je Sveti sveštenomučenik Еvtihije: Običaj nalaže da mu se obavezno obratite ovim snažnim riječima

  • 06.09.2024. 08:54

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Svetog sveštenomučenika Еvtihija.

Sveti Еvtihije je napustio svoje roditelje i dom u Sevatopolju nakon što je čuo učenje Isusa Hrista. Pridružio se apostolu Jovanu Bogoslovu koga je pratio na svim putovanjima. Tokom tih putovanja dosta je naučio od svog učitelja naučivši se nebeskoj mudrosti.

Nakon toga susreo je Svetog apostola Pavla koga je pratio i propovijedao Jevanđelje.

Kovčeg sa tijelom Bore Đorđevića stigao u Čačak: Dočekao ga njegov prijatelj iz djetinjstva

Kovčeg sa tijelom Bore Đorđevića stigao u Čačak: Dočekao ga njegov prijatelj iz djetinjstva

Zbog ovoga se smatra da je Sveti Еvtihije i učenik Svetog evangelista Jovana Bogoslova i Svetog apostola Pavla.

Nakon toga nastavlja da prolazi zemaljskim šarom propovedajući Hrista. Vjeruje se da na tim potonjim putovanjima nije bio sam već ga je uvijek pratio jedan anđeo koji mu je davao snagu i unaprijed mu govorio šta će se dogoditi.

Svetitelj je svuda sa trpljenjem podnosio tamničke okove i mučenja, junački stradajući za svog Gospoda.

Uran krenuo retrogradnim hodom, evo šta donosi svakom znaku

Uran krenuo retrogradnim hodom, evo šta donosi svakom znaku

Jednom su ga u tamnici dugo morili glađu i njemu je od Boga bio poslat hljeb, a donijela ga je nevidljiva ruka. Ovim hljebom se toliko okrepio da uopšte nije osjećao muke na koje su ga stavljali. Drugom prilikom kad su ga nagog objesili na mučilištu i počeli da mu stružu kožu, iz njegovog tijela je krenula da teče krv koja je ispunila vazduh divnim mirisom. A kada su ga poslije ovoga bacili u vatru, iznenada je zagrmjelo sa neba i pala je velika kiša sa snijegom, pa se vatra ugasila, a svetitelj je ostao živ i nepovrijeđen, slaveći Boga.

Kasnije su ga predali zvijerima da ga pojedu, ali su zvijeri pred njegovim licem postajale krotki kao ovce. Najčudnije što se desilo je to što je lav koji je bio pušten na njega progovorio ljudskim glasom i gromko je propovijedao veličinu Gospoda i Spasa Isusa Hrista i time je zaprepastio sve koji su to gledali.

Zna se da je, na koncu, svezan odveden iz Еfesa u svoju postojbinu Sevastopolj gdje je i skončao. Njegovu svetu glavu su odsijekli mačem, a Gospod Isus ju je ovjenčao divnim vijencem pobjede.

Najbolja destinacija za putovanje bez stresa

Najbolja destinacija za putovanje bez stresa

Molitva koja se izgovara na današnji dan:

Bio si nasljednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto djelo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao riječ istine i radi vjere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Еvtihije: Moli Hrista Boga da spase duše naše, piše Informer.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: