СПЦ

Данас је Свети свештеномученик Евтихије: Обичај налаже да му се обавезно обратите овим снажним ријечима

  • 06.09.2024. 08:54

Српска православна црква и њени вјерници данас славе Светог свештеномученика Евтихија.

Свети Евтихије је напустио своје родитеље и дом у Севатопољу након што је чуо учење Исуса Христа. Придружио се апостолу Јовану Богослову кога је пратио на свим путовањима. Током тих путовања доста је научио од свог учитеља научивши се небеској мудрости.

Након тога сусрео је Светог апостола Павла кога је пратио и проповиједао Јеванђеље.

Ковчег са тијелом Боре Ђорђевића стигао у Чачак: Дочекао га његов пријатељ из дјетињства

Ковчег са тијелом Боре Ђорђевића стигао у Чачак: Дочекао га његов пријатељ из дјетињства

Због овога се сматра да је Свети Евтихије и ученик Светог евангелиста Јована Богослова и Светог апостола Павла.

Након тога наставља да пролази земаљским шаром проповедајући Христа. Вјерује се да на тим потоњим путовањима није био сам већ га је увијек пратио један анђео који му је давао снагу и унапријед му говорио шта ће се догодити.

Светитељ је свуда са трпљењем подносио тамничке окове и мучења, јуначки страдајући за свог Господа.

Уран кренуо ретроградним ходом, ево шта доноси сваком знаку

Уран кренуо ретроградним ходом, ево шта доноси сваком знаку

Једном су га у тамници дуго морили глађу и њему је од Бога био послат хљеб, а донијела га је невидљива рука. Овим хљебом се толико окрепио да уопште није осјећао муке на које су га стављали. Другом приликом кад су га нагог објесили на мучилишту и почели да му стружу кожу, из његовог тијела је кренула да тече крв која је испунила ваздух дивним мирисом. А када су га послије овога бацили у ватру, изненада је загрмјело са неба и пала је велика киша са снијегом, па се ватра угасила, а светитељ је остао жив и неповријеђен, славећи Бога.

Касније су га предали звијерима да га поједу, али су звијери пред његовим лицем постајале кротки као овце. Најчудније што се десило је то што је лав који је био пуштен на њега проговорио људским гласом и громко је проповиједао величину Господа и Спаса Исуса Христа и тиме је запрепастио све који су то гледали.

Зна се да је, на концу, свезан одведен из Ефеса у своју постојбину Севастопољ гдје је и скончао. Његову свету главу су одсијекли мачем, а Господ Исус ју је овјенчао дивним вијенцем побједе.

Најбоља дестинација за путовање без стреса

Најбоља дестинација за путовање без стреса

Молитва која се изговара на данашњи дан:

Био си насљедник Апостола престолом и заједничар духом, богонадахнуто дјело си нашао у виђењу духовног узрастања: Због тога си уздизао ријеч истине и ради вјере си до крви пострадао, свештеномучениче Евтихије: Моли Христа Бога да спасе душе наше, пише Информер.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: