Banjaluka

Zečević: Kompletna priča o Reformskoj agendi od početka nije imala iskrene namjere

  • Izvor: ATV
  • 28.07.2024. 21:04

Čini mi se da kompletna priča o Reformskoj agendi od početka nije imala iskrene namjere i malo postajem bijesan na tu ideju da je Republika Srpska konstantan krivac za sve.

Poručio je ovo u Nedjeljnim ATV vijestima gost Milan Zečević, član Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske.

On je dodao da je Srpska odmah na početku navela preko kojih ustupaka ne može da pređe i da je bio plan da se dostigne 95 odsto ispunjenosti zahtjeva kako bi se pristupilo sredstvima, a da je taj nivo došao do 98 odsto.

"Kompletna ta priča nije dovoljno prezentovana našoj javnosti. Kompletan zapadni Balkan, predviđen je, da kažem kroz taj paket, kroz tu Reformsku agendu i sam plan je oko 6 milijardi, od čega je jedna milijarda namijenjena za BiH. Ako to razbijemo na stvarne činjenice, jedan dio su kreditna sredstva, jedan dio su bespovratna. Republika Srpska dobija tek jednu trećinu od svega što je navedeno. Znači, ne treba da se vuče zabluda da Republika Srpska nešto blokira. Mi nismo ništa blokirali", objasnio je Zečević i nastavio:

"Prvobitna ideja je bila da mi moramo od postavljenih 113 ustupaka, mi moramo 95 posto da imamo ispunjenosti. Znači da mi možemo pristupiti Reformskoj agendi, da je taj plan rasta prihvatljiv i za nas i za naše partnere iz ЕU. Mi nakon urađenih 98 posto, to jest samo su tri aktivnosti ostale neprovedene, odjednom mi smo kao kočničari nečega. Čini mi se da sav taj dogovor od početka kompletne priče nije imao iskrene namjere. I, da kažem, postajem malo i bijesan na tu ideju da Republika Srpska konstantan krivac za sve. Mi smo prosto naveli ustupke preko kojih ne možemo da pređemo".

On kaže da sve izgleda kao da se stalno traži način kako bi se to sve stopiralo.

"Čini mi se da se stalno traži način da se to stopira. To jeste problematika o kojoj mi danas govorimo. Ključna stvar još iz 2019. jesu onih 14 prioriteta, koji podrazumijevaju kompletnu reformu javnog sektora BiH, kompletnu reformu svih političkih procesa. Mi smo tu jasno zauzeli svoj stav. I u jednom od tih prioriteta, koji podrazumijeva reformu pravosuđa, predviđa se odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda. I sada kada mi kažemo 'od tih novih 113 zahtjeva, 110 je prihvatljivo za nas, ispoštovaćemo, učinićemo neke ustupke''. Jedan od tih mi nećemo dozvoliti, mi nećemo da uradimo popunu Ustavnog suda iz reda srpskog naroda, što je ingerencija Narodne skupštine, dok se god ne riješi to u stvarnom pravnom zakonskom okviru koji ЕU predviđa za nas. Е, sad je to odjednom crveno svjetlo, sad smo mi odjednom nekoga iznenadili sa svim tim. Tako da mi ostajemo principijelni, mi smo voljni da sa našim partnerima na nivou BiH uradimo i pripremimo nacrt zakona i uradimo Zakon o Ustavnom sudu, ali to podrazumijeva kolegijalniji odnos svakako", rekao je Zečević.

Kompletno gostovanje pogledajte u video prilogu

Pratite nas i putem Vibera