Komisija za saobraćaj

Traže saslušanje Forte zbog javnih poslova ustupljenih privatnicima

  • Izvor: Nezavisne
  • 14.09.2023. 21:28

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zatražiće javno saslušanje Edina Forte, ministra transporta i komunikacija BiH, i još 12 osoba u vezi sa javnim poslovima koje je ovo ministarstvo prenijelo na institute, školske ustanove i privatne firme, jer u prethodnih šest mjeseci, i pored urgencija, nisu uspjeli dobiti podatke u vezi sa tim poslovima, posebno kada je riječ o finansijama.

Inače, postupajući po zahtjevu Komisije za saobraćaj i komunikacije BiH iz februara ove godine, Ministarstvo transporta i komunikacija BiH dostavilo je u aprilu informaciju o dodjeli poslova iz pet oblasti i to homologacije vozila, dijelova, uređaja i opreme vozila, zatim sertifikovanja vozila, stručnog osposobljavanja vozača u drumskom prevozu, usklađivanja međudržavnih i međuentitetskih redova vožnje, te izdavanja međunarodnih dozvola.

Problem je u tome što ta informacija nije sadržavala ključne podatke koji su traženi, a to je koliko je sredstava uplaćeno u budžet od 2013. do 2022. godine, zatim koliko su preduzeća i institucije imali prihoda po osnovu tih poslova, koja su to preduzeća i koliko je izvršeno inspekcijskih nadzora nad radom tih preduzeća i institucija.


Zaraza odnijela 23 života u Poljskoj, oglasila se SZO

Zaraza odnijela 23 života u Poljskoj, oglasila se SZO

Nakon što je razmotrila ovu nepotpunu informaciju, Komisija za saobraćaj i komunikacije zaključkom je tražila da Ministarstvo transporta i komunikacija BiH u roku od 15 dana dostavi tražene podatke, međutim, bez ikakvog objašnjenja nije im dostavljeno ništa.

"Javnim saslušanjem želimo da vidimo kome to Ministarstvo i pod kojim uslovima daje javna ovlaštenja da naplaćuje takse i radi poslove. Niko ne kontroliše cjenovnik svega toga. Ministarstvo skriva podatke, posebno kada je riječ o finansijama i uopšte nam nisu dostavili odgovore na postavljena pitanja, iako određeni iznos sredstava pripada budžetu BiH. Nikada nismo dobili nijednu potvrdu da je ijedna marka uplaćena u budžet", rekao je Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član Komisije za saobraćaj i komunikacije, dodajući da očekuje da Komisija na sjednici 20. septembra donese odluku o javnom saslušanju.

Okidač za traženje podataka u vezi sa javnim poslovima koji su preneseni drugima je to što je Ministarstvo transporta i komunikacija BiH pripremilo odluku prema kojoj sva javna ovlaštenja prenose na Spoljnotrgovinsku komoru, koja je van svake kontrole i koja prikuplja i troši sredstva bez ikakvog nadzora.


Đoković ostao bez važnog člana svog tima

Đoković ostao bez važnog člana svog tima

"To je bila kap koja je prelila čašu i da kroz javno saslušanje vidimo šta to Ministarstvo radi i ko uopšte kontroliše uzimanje novca građana", rekao je Mehmedović.

Zanimljivo je i da je u informaciji koju je dostavilo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH navedeno da se ne ostvaruju prihodi u budžet po osnovu stručnog osposobljavanja upravitelja prevoza i vozača u međunarodnom drumskom prevozu, iako je cjenovnikom utvrđeno da se pet odsto sredstava uplaćuje na jedinstveni račun trezora Bosne i Hercegovine.

U poslovima koje je Ministarstvo transporta i komunikacija BiH prenijelo na privatne firme i neke institucije okreće se veliki novac. Primjera radi, proces homologacije u BiH košta od 90 do 280 KM po vozilu, a ako se uzme u obzir da je u prošloj godini u BiH uvezeno više od 55.000 vozila, jasno je o kolikom novcu se radi. Najviše je uvezeno putničkih vozila, gdje je cijena homologacije oko 250 KM po vozilu.


Psihijatar objasnio šta znači kad zaboravljate svoje snove

Psihijatar objasnio šta znači kad zaboravljate svoje snove

"Nezavisne" su pokušale dobiti i odgovor iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH u vezi sa javnim saslušanjem, ali još uvijek nisu dobili odgovore.

Osim ministra Forte i još četiri zvaničnika Ministarstva transporta i komunikacija, Komisija za saobraćaj i komunikacije traži i saslušanje predstavnika firmi "Centar motor" iz Širokog Brijega, Centar za automobilsko inžinjerstvo iz Banjaluke, "Sirius 210" takođe iz Banjaluke i Centar za cestovni promet iz Sarajeva, koji rade homologaciju i sertifikovanje vozila.

Takođe, traži se i saslušanje predstavnika Spoljnotrgovinske komore, Srednje strukovne škole "Veritas" iz Širokog Brijega, Instituta za privredni inžinjering iz Zenice i Instituta za saobraćaj i komunikacije iz Sarajeva.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: