Mijenja se situacija

Nisu samo demokrate u panici: Mediji u drugom entitetu ''zakukali'' zbog debate Trampa i Bajdena

  • Izvor: ATV
  • 28.06.2024. 17:27

Nisu samo demokrate u panici nakon debate između Donalda Trampa i Džoa Bajdena. "Zakukali" su i mediji u drugom entitetu, svjesni činjenice da bi republikanski kandidat vrlo lako mogao da se vrati u Bijelu kuću.

Ono što ih najviše plaši jeste da bi se mogao promijeniti odnos SAD-a prema stanju u BiH.

''Ne mislite valjda da se Putin probudio u cik zore da prati debatu Bajdena i Trampa?''

''Ne mislite valjda da se Putin probudio u cik zore da prati debatu Bajdena i Trampa?''

"U ranim jutarnjim satima po evropskom vremenu, u SAD-u je održana predsjednička debata. Većina reakcija se može složiti u jednu tvrdnju. Donald Tramp je u prednosti u borbi da postane novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, a pitanje je kako se treba postaviti prema toj novoj realnosti. Ponovni dolazak Donalda Trampa na vlast će dati novi vjetar u leđa svim desničarskim politikama u svijetu, a jedna od strana koja se nada da će dolazak Trampa na vlast poboljšati njen položaj je i Milorad Dodik i politika koju u Srbiji vodi Aleksandar Vučić", piše portal Kliks.

A dolazak Trampa mogao bi prosto da relaksira stvari i da dozvoli političkim predstavnicima konstitutivnih naroda u BiH da se sami dogovore, bez miješanja i nametanja.

Kao "problem", mediji u drugom entitetu navode i ljude koji bi uz Trampa mogli donositi odluke. Posebno su izdvojili Ričarda Grenela, čovjeka koji je bio specijalni izaslanik predsjednika SAD-a Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine.

"Dodatni razlog za optimizam ovih politika je i to što bi državni sekretar mogao postati Ričard Grenel, srbijanski lobista i negator genocida u Srebrenici. Takođe, ove politike se nadaju i bliskim odnosima zbog poslovne saradnje, pa tako Trampov zet Džered Kušner će praviti zgradu na mjestu nekadašnjeg Generalštaba JNA-a u Beogradu", navodi se u tekstu.

Rojters: Bajdenov klimav početak debate sa Trampom uznemirio demokrate, prestar za još jedan mandat

Rojters: Bajdenov klimav početak debate sa Trampom uznemirio demokrate, prestar za još jedan mandat

Brine ih i to što bi se mogao promijeniti fokus američke politike, a kako su skloni prizivanju stranaca, okreću se ka ЕU. 

"Ključno je pitanje kako će se Tramp postaviti prema Еvropi i ovoj regiji. U prvom mandatu apsolutni fokus Trampa bio je na sukobu sa Kinom te ne bi iznenadilo da i u drugom mandatu ostane na istim talasnim dužinama. Politika "Amerika prvo" bi u tom slučaju mogla značiti manji angažman SAD-a u Еvropi, posebno u slučaju da se što Tramp najavljuje i što mu je cilj postigne brzi dogovor o primirju u Ukrajini.

Ovakav razvoj situacije bi značio da će Trampu biti bitno da na Balkanu održi postojeći status quo i stabilnu situaciju kako ne bi gubio vrijeme i resurse namijenjene za njemu veće ciljeve. Ovo bi s obzirom na "dobijene karte", možda i bio najpovoljniji razvoj za BiH. U takvoj situaciji, pitanje BiH bi zahtijevalo veći angažman iz Еvropske unije".

Ipak i tu su naišli na problem.

Nakon izbora za Еvropsku parlament, jasno je da se mijenja odnos snaga u nekom od najjačih zemalja Еvrope, a samim tim bi se mogao promijeniti odnos prema BiH. One koji se "kunu" u BiH i njenu "suverenost", brine dolazak suverenista na čelo evropskih zemalja, te u tome vide "prijetnje"!?

Debata pokazala duboke podjele u SAD - Trampov štab proglasio pobjedu

Debata pokazala duboke podjele u SAD - Trampov štab proglasio pobjedu

"Ali se i tu kriju potencijalne prijetnje. Marin Le Pen nije nikada bila bliže dolasku u vlast na Francuskoj sa svojom desničarskom politikom, a takva politika jedne evropske sile sigurno ne bi bila dobrodošla za BiH", navode u tekstu.

Nije jasno kako prestanak miješanja stranaca u unutrašnja pitanja "nije dobrodošao".

"Еvropska unija će morati u svakom slučaju da se ponaša puno ozbiljnije i da na svoja leđa preuzme ulogu koju proteklih godina čak se čini i nevoljno ima SAD, a to je disciplinovanja onih koji urušavaju Dejtonski sporazum i BiH". 

Objavljena pravila debate Bajdena i Trampa

Objavljena pravila debate Bajdena i Trampa

To je svakako nešto sa čim bi se složili i predstavnici Republike Srpske. Kao što se može čuti svaki dan od legalno izabranih predstavnika Republike Srpske, Srpska se zalaže za poštivanje Dejtona, Srpska je protiv nametanja odluka neizabranih stranaca, Srpska traži odlazak stranih sudija, Srpska poziva na unutrašnji dogovor u skladu sa Dejtonom... Ipak, unutrašnji dogovor kao da nije opcija, pa tako federalni mediji već pozivaju da se napravi ""probosanska diplomatska mreža koja će već da počne da gradi lobističku mrežu koja bi mogla barem da umjereno amortzuje lobistički uticaj Srbije.""

Pratite nas i putem Vibera