Медији

Ројтерс: Бајденов климав почетак дебате са Трампом узнемирио демократе, престар за још један мандат

  • Извор: Агенције
  • 28.06.2024. 08:09

Присталице предсједника САД Џозефа Бајдена надале су се да ће дебата с републиканским кандидатом Доналдом Трампом "отклонити бриге" да је 81-годишњак престар да одслужи још један мандат, али су његов "промукли глас и несигуран наступ" учинили супротно, оцјењује данас Ројтерс.

Оно што је привукло пажњу у овој предсједничкој кампањи је старост оба предсједника, која, како оцјењује Ројтерс, више оптерећује Бајдена.

У четвртак, промукао од прехладе, Бајден је површно прешао кроз поједине теме у свом обраћању, наводи агенција.

Стратег Демократске странке који је радио на Бајденовој кампањи 2020. назвао је наступ америчког предсједника на половини дебате "катастрофом".

На почетку дебате, Бајден је застао док је говорио о програму здравствене заштите "Медикер" и пореској реформи и чинило се да је изгубио ток мисли.

Дебата показала дубоке подјеле у САД - Трампов штаб прогласио побједу

Дебата показала дубоке подјеле у САД - Трампов штаб прогласио побједу

- Пореска реформа би створила новац који би ојачао наш здравствени систем, чиме бисмо били у могућности да учинимо да свако понаособ испуњава услове за оно што сам могао да урадим са короном, извињавам се, оно што смо ми могли да урадимо са тим - рекао је Бајден, застајући.

Трамп је оптужио Бајдена да је некохерентан, рекавши у једном тренутку: "Заиста не знам шта је рекао на крају те реченице. Мислим да ни сам не зна шта је рекао".

Професор политичких наука на Универзитету Масачусетс Амхерст Реј Ла Раја оцијенио је да Бајден не говори промишљено и да дјелује као да тражи ријечи.

Уочи првог јавног сучељавања, Бајден је скоро недјељу дана имао "дебатни камп" са врхунским савјетницима у предсједничкој резиденцији у Кемп Дејвиду у Мериленду, што је показатељ колико се његова кампања сматра важном, али по оцијени аналитичара, та добра припрема се није одразила на његов учинак на дебати.

Трамп је Трамп, рекао је кандидат за предсједничке изборе 2020. године Џо Волш, употребивши псовку да опише изјаве републиканског кандидата.

- Али Бајден звучи старо и изгубљено. А то ће бити важније од свега. За сада, ово је апсолутна ноћна мора за Бајдена - истакао је Волш.

Пратите нас и путем Вибера

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Револуција 1917 (Р)

    Револуција 1917 (Р)

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)