Požar u Nacionalnom parku Sutjeska

Košarac: Hitno da se odobri angažman helikoptera MUP-a Srbije

  • Izvor: ATV
  • 11.08.2024. 15:45

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac zatražio je od bošnjačkih ministara u SM da hitno i bez odlaganja odobre angažman helikoptera MUP-a Srbije u gašenju požara u Nacionalnom parku "Sutjeska".

Tražim od bošnjačkih ministara u Savjetu ministara BiH da hitno i bez odlaganja postupe u skladu sa nadležnostima i u najkraćem roku odobre angažman helikoptera MUP-a Srbije koji će pomoći u gašenju požara u Nacionalnom parku “Sutjeska”. Helez, Konaković i Forto pod hitno treba da prestanu sa političkim manipulacijama i populizmom, jer sada zaista nije vrijeme za to", poručio je Košarac.

Situacija na terenu je alarmantna i neophodna je pomoć Helikopterskom servisu Srpske i ljudstvu koje je angažovano na suzbijanju požara.

Pogledajte razmjere požara na Tjentištu

Pogledajte razmjere požara na Tjentištu

"Procjene na terenu govore da širenje požara može zaustaviti jedino helikopter MUP-a Srbije čiji je kapacitet vedra 5.000 litara, odnosno neuporedivo veći od kapaciteta helikoptera OS BiH. Ukoliko ne bude data saglasnost za angažovanje helikoptera iz Srbije, Nacionalnom parku “Sutjeska” prijeti šteta nesagledivih razmjera. To ne smijemo dopustiti!  Danas me je kontaktirao i načelnik Foče Milan Vukadinović, koji je upozorio na alarmantnost situacije. Ljudi su izuzetno zabrinuti i nikome nije potreban jeftin populizam bošnjačkih ministara, već konkretna akcija i odgovorno ponašanje", poručio je Košarac.

Apel da se hitno odobri angažovanje helikoptera MUP-a Srbije, u opasnosti Nacionalni park

Apel da se hitno odobri angažovanje helikoptera MUP-a Srbije, u opasnosti Nacionalni park "Sutjeska"

On je ponovo pozvao Heleza, Konakovića i Fortu da hitno reaguju i prioritetno daju saglasnost za angažovanje potrebne pomoći iz Srbije u borbi protiv vatrene stihije i sprečavanju katastrofe.

"Svi moramo dati doprinos i pomoći Helikopterskom servisu Srpske i direktoru Bobanu Kusturiću u nadljudskim naporima da suzbiju požar i spriječe štetu neviđenih razmjera" naglasio je Košarac.

Kusturić: Od jutros izbačeno 20.000 litara vode u rejonu NP Sutjeska, ostajemo i dalje na terenu

Kusturić: Od jutros izbačeno 20.000 litara vode u rejonu NP Sutjeska, ostajemo i dalje na terenu



Pratite nas i putem Vibera