Пожар

Апел да се хитно одобри ангажовање хеликоптера МУП-а Србије, у опасности Национални парк "Сутјеска"

  • Извор: АТВ
  • 11.08.2024. 14:53

Директор Републичке управе Цивилне заштите Борис Трнинић упозорио је да у Националном парку "Сутјеска" на локалитету Тјентишта гори стољетна црногорична шума и да је неопходно хитно ангажовање хеликоптера за гашење пожара Хеликоптерске јединице МУП-а Републике Србије какао би помогао Хеликоптерском сервису Републике Српске и људству ангажованом на терену.

"У протеклих 48 часова улажу се огромни напори да се спријечи ширење пожара на Тјентишту. Људски и технички ресурси си скоро исцрпљени и уколико не буде ангажован већи ваздухоплов за гашење пожара из Републике Србије може доћи до еколошке катастрофе у прашуми Перућица и на цијелој територији Националног парка `Сутјеска`", навео је Трнинић.

Он је упозорио да пријети несагледива штета и катастрофа у еколошком и материјалном смислу јер је угрожено огромно подручје са стољетном најквалитетнијом шумом у југоисточној Европи, биосистем Националног парка "Сутјеска" и прашуме Перућица.

Погледајте размјере пожара на Тјентишту

Погледајте размјере пожара на Тјентишту

"Апелујем на институције БиХ да у други план ставе политику и да се одобри долет хеликоптера за гашење пожара МУП–а Републике Србије за гашење пожара типа `Камов`.

Тај ваздухоплов са великим капацитетом ведра и налета дао би велики допринос контролисању и гашењу пожара на Тјентишту и избјегавању несагледивих еколошких и материјалних посљедица читавом овом региону Републике Српске, БиХ", навео је Трнинић.

Он је додао да су тренутно на терену ангажовани сви расположиви људски ресурси и материјална средства Националног парка "Сутјеска", Ватрогасне јединице Фоча, Шумског газдинства из Фоче, Хеликоптерског сервиса Републике Српске, тимови Републичке управе Цивилне заштите.

Кошарац: Хитно да се одобри ангажман хеликоптера МУП-а Србије

Кошарац: Хитно да се одобри ангажман хеликоптера МУП-а Србије

Директор НП Сутјеска Зоран Чанчар за АТВ каже да је стање на Зеленгори лоше. Гашење пожара додатно отежава вјетар.

Вукадиновић: Ситуација алармантна и тешка

Уколико се не ангажује хеликоптер МУП-а Србије, који је стациониран у Требињу и на располагању је, пожар на Зеленгори ће се проширити и начинити штету несагледивих размјера, поручио је начелник општине Фоча, Милан Вукадиновић.

„Ситуација је изузетно алармантна и тешка јер се ради о неприступачном терену на 1800 метара надморске висине. Путем Републичке управе Цивилне заштите упутили смо дописе Сектору за ванредне ситуације Србије и МУП-у Србије за ангажман хеликоптера чија је носивост 5000 литара. Мислим да бисмо тада умногоме успјели сузбити ватру на пожаришту“, сматра Вукадиновић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:40 Тајне музеја

    'Тајне музеја

  • 17:00 Серија: Преко Атлантика (Р) (12+)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+) (р)

  • 17:50 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи са Лазаром

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести