Хеликоптерски сервис

Кустурић: Од јутрос избачено 20.000 литара воде у рејону НП Сутјеска, остајемо и даље на терену

  • Извор: СРНА
  • 11.08.2024. 11:59

Припадници Хеликоптерског сервиса Републике Српске од раних јутарњих часова наставили су борбу са ватреном стихијом у рејону Националног парка "Сутјеска" и до сада је избачено 20.000 литара воде, изјавио је Срни директор Хеликоптерског сервиса Бобан Кустурић.

Кустурић је нагласио да су припадници Хеликоптерског сервиса успјели да избаце значајну количину воде, упркос јаким ударима вјетра од 50 километара на час и великој надморској висини од 1.500 метара, што знатно отежава операцију.

Директор Хеликоптерског сервиса навео је у изјави за Срну да је јуче, одмах по пријему позива за помоћ, Хеликоптерски сервис интервенисао у сузбијању пожара на простору Зеленгоре, тачније на обронцима Националног парка "Сутјеска", код Велике Сиљевице.

Ватра на Зеленгори још није угашена, али је под контролом

Ватра на Зеленгори још није угашена, али је под контролом

Према његовим ријечима, пожар је избио на неприступачном подручју планинског масива и захватио је површину од 15 до 20 хектара и ширио се од видиковца Борић према Тјентишту.

"С обзиром на отежане услове и велику површину захваћену ватром, методе гашења пожара са земље биле су недовољне. Кључни елемент у сузбијању ширења ватре био је ангажман хеликоптера у раној фази избијања пожара. Током јучерашње акције, избачено је око 40.000 литара воде, што је било пресудно у спречавању даљег ширења ватре према четинарским шумама", нагласио је Кустурић.

Поред хеликоптерског ангажовања, додао је он, на терену су биле присутне ватрогасне јединице из Фоче, радници Националног парка "Сутјеска", те ватрогасци из Гацка, а координација између ваздушних и копнених тимова ишла је преко Републичке управе цивилне заштите.

Полицајци шокирани призором након тешке несреће: Дјеца играла фудбал на ауто-путу, мајка све снимала

Полицајци шокирани призором након тешке несреће: Дјеца играла фудбал на ауто-путу, мајка све снимала

Кустурић је поручио да ће акција бити настављена све док се не осигура потпуно гашење свих жаришта и спријечи могућност поновног избијања ватре.

Из Националног парка "Сутјеска" изразили су захвалност за брзу реакцију и ефикасност свих који су се ангажовали у борбу против пожара, чиме је спријечена озбиљнија штета на еко-систему парка.

Све релевантне службе настављају рад како би се обезбиједила сигурност и очувала природа овог значајног подручја.

Операције гашења пожара су међу најзахтјевнијим задацима за пилоте хеликоптера, јер неприступачни терени, високе температуре, јаки удари вјетра и велике надморске висине стављају посаду и летјелице на максимум њихових капацитета и изискују максималне перформансе приликом њиховог извођења.

Надљудским напорима припадника Хеликоптерског сервиса Републике Српске, недавно су успјешно реализоване акције гашења пожара из ваздуха код Гацка и Љубиња.

Букти пожар код села Корита

Букти пожар код села Корита

Хеликоптерски сервис Републике Српске, упркос томе што располаже само једним хеликоптером са могућношћу ношења ведра за гашење пожара, успјешно помаже у борби против пожара, мада би допринос био далеко већи уз додатни хеликоптер са истим могућностима.

Поред операција гашења пожара, Хеликоптерски сервис Републике Српске упоредо врши и ваздушне медицинске транспорте и ангажован је у пуном капацитету током љетног периода.

Хеликоптерски сервис Републике Српске био је и остао сервис грађана Републике Српске и тако ће сигурно бити и убудуће, а што су посаде и директор Кустурић до сада показали безброј пута због чега заслужују максимално поштовање.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм (Р)

    '' Филм (Р)

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Тајне музеја

    'Тајне музеја

  • 17:00 Серија: Преко Атлантика (Р) (12+)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+) (р)