Haos u Banjaluci

Opasnost za vozače: Nezavršeni projekti stvaraju saobraćajni kolaps

  • Izvor: ATV
  • 17.09.2024. 07:27

Nova radna sedmica, stari problem - saobraćajna gužva u Banjaluci. Ili bolje rečeno saobraćajni kolaps. U skoro svim ulicama identične slike.

Puno započetog, a malo završenog posla. To bi bio problem koji je struka detektovala kao ključan. Nezavršeni radovi na ulicama nisu smjeli čekati sve do sada – period kiše i povećane saobraćajne frekvencije. 

- Imamo sada započetu kružnu raskrsnicu koja je stala. Prema našim informacijama, krenulo se u izgradnju kružnog toka, kao jedne saobraćajne infrastrukture, bez riješenih imovinsko-pravnih odnosa - kaže Milenko Jaćimović, stručnjak za bezbjednost saobraćaja.

Primjera radi, prema mjerenjima stručnjaka iz oblasti saobraćaja, posljednjih dana od Saračice prema Laušu i Centru dva, vozi se 45 minuta.

Iz Lazareva do Centra grada ne može se ispod 20 minuta. Da bi se spustili sa Starčevice, takođe prema centru, biće to poduhvat od 27 minuta. A ako se to pomnoži sa brojem 90 hiljada registrovanih vozila, koliko ih je samo na teritoriji koju pokriva Policijska uprava Banjaluka i tome se dodaju dnevne migracije sa lokalnih opština zbog posla, saobraćajna revolucija nije opravdala to zvanje. 

- Ako pogledamo sve intervencije u proteklom periodu koje su mahom rađene na mjestima gdje ranije nisu postojale gužve, problemi nisu otklonjeni, nisu završeni kapitalni infrastrukturni projekti koji su najavljivani, prvenstveno mislim na most u Docu, nisu stvorene nove poprečne veze, i onda svjedočimo novom saobraćajnom kolapsu - rekao je Nikola Ćopić, vještak za saobraćaj.

Tom kolapsu kumuju tri aktivne lokacije na kojima su poslovi započeti gotovo istovremeno. 

- Započeti su kružni tokovi kod Audi servisa, kod Merkatora, i imamo u naselju Rosulje. Takođe, imamo i određene saobraćajnice koje se sada saniraju što dodatno usložljava situaciju - istakao je Milenko Jaćimović, stručnjak za bezbjednost saobraćaja.

Slagao građane: Kartice prijateljstva i placevi za mlade bračne parove sapleli Stanivukovića

Slagao građane: Kartice prijateljstva i placevi za mlade bračne parove sapleli Stanivukovića

Veće gužve, više nervoze. Ona nikada nije dobra kombinacija sa volanom u rukama. Gubitak strpljenja i koncentracije uslovio je većim brojem saobraćajnih nezgoda. 

Stanivuković u kampanju krenuo sa tuđim projektima i starim obećanjima

Stanivuković u kampanju krenuo sa tuđim projektima i starim obećanjima

- Povećanje saobraćajnih nezgoda odnosi se samo na materijalnu štetu, dok recimo, za razliku od prošle godine, imamo manji broj nezgoda sa smrtnom posljedicom. Apelujemo na vozače da imaju strpljenja - poručuje Tihomir Tadić, inspektor za bezbjednost saobraćaja PU Banjaluka.

Međutim, nije gužva samo problem običnih ljudi. Glavobolju zadaje i službama u čujem poslu je brzina ključna. Prvi među njima tehničari i doktori službe Hitne medicinske pomoći.

- Možete misliti da neki pacijenti kojima treba pomoć da se ukaže u roku 10-15 minuta. Te gužve nas mogu i te kako usporavati - jasan je Dalibor Mihajlović, specijalista Urgentne medicine službe Hitne pomoći Banjaluka.

Potencijalno rješenje postoji. Za njega je potrebno konsultovati struku i odgovoriti na zahtjeve Banjalučana koji uporno apeluju na dodatna parking mjesta.  

Ne treba biti skeptičan u pogledu rješavanja problema, ali mora se slušati struka. Moraju se raditi adekvatne studije i master planovi. Moramo biti strpljivi, jer za ovo što je urađeno, trebaće određeno vrijeme da se popravi - dodaje Ćopić.

Drašku ukrali ''UF'' - Svađa nezadovoljnih građana i Stanivukovića

Drašku ukrali ''UF'' - Svađa nezadovoljnih građana i Stanivukovića

- Jedan od prijedloga mogao bi biti je izgradnja parking garaža na rubovima, užeg jezgra grada gdje bi vozači tu ostavljali vozila - naglašava Goran Bošnjak, Agencija za bezbjednost saobraća.

Ali dok nadležne gradske službe ne usliše molbe i zahtjeve građana najvećeg grada Srpske – ostaje da gledamo identične slike ili čekamo u jednako dugim kolonama. 

Gradonačelnik, a građane naziva huliganima

Gradonačelnik, a građane naziva huliganima


Pratite nas i putem Vibera

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Serija: Red Rok (16+)

    ''Serija: Red Rok (16+)

  • 12:45 Serija: Mućke (R) (12+)

    ''Mućke

  • 13:15 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica