Stričići

Kočićev zbor ostaje na istoj lokaciji! Božić tvrdi: Vlada oduzela Gradu Banjaluka pravo organizacije

  • Izvor: BL portal
  • 06.08.2024. 15:00

Lokacija održavanja “Kočićevog zbora” ostaje nepromijenjena, a to je u centru Stričića, kod Banjaluke, gdje je organizovana posljednjih tridesetak godina, kaže Rade Božić, predsjednik Mjesne zajednice Stričići.

Božić tvrdi da je potezom Vlade stavljena tačka na priču o izmještanju zborišta, odnosno na inicijativu gradonačelnika Banjaluke. Na društvenim mrežama objavio je Zaključak Vlade Republike Srpske od 1. avgusta kojim se, kako navodi, ukida ustupanje organizacije ove manifestacije Gradu Banjaluka.

“Još 2017. godine iz Mjesne zajednice smo podnijeli inicijativu Vladi da organizaciju Kočićevog zbora prepusti gradu Banjaluka u nadi da ćemo jednostavnije i dostupnije sarađivati sa Gradom. Međutim, u posljednje dvije godine Draško Stanivuković i bahata Uprava i Organizacioni odbor Kočićevog zbora su se neprimjerno i nedolično ponašali prema samoj tradiciji Kočićevog zbora, pomjerili su zborište, zakopavali neke rupe. Sve su sami po sebi pravili bez saglasnosti i stručnih lica i nas mještana koji ovdje živimo“, istakao je Božić za BL portal.

Ratni vojni invalid tvrdi da ga je Stanivuković iskoristio

Ratni vojni invalid tvrdi da ga je Stanivuković iskoristio

Kap koja je prelila čašu je ovogodišnja inicijativa Grada o izmještanju zborišta, pa su, kako kaže Božić, mještani bili primorani da se ponovo obrate Vladi Republike Srpske. Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je ranije izjavio da je njihova ideja da na zemlji u Stričićima koja pripada Gradu naprave Kočićevo zborište, a ne da svake godine troše novac na iznajmljivanje zemljišta. U međuvremenu se javnosti obratila Jasminka Krivokuća koja je u ime te porodice tvrdila da su oni još od 1975. godine vlasnici parcele na kojoj je Grad počeo sa radovima na novom zborištu.

Zbog toga je predsjednik Mjesne zajednice Stričići posebno zadovoljan epilogom zavrzlame koja je pratila pripreme ovogodišnje manifestacije.

“Mi smo se ponovo obratili Vladi sa dopisom i zahvaljujemo im se, kao i predsjedniku Srpske jer su imali sluha da sačuvamo stare vrijednosti i tradiciju”, naglašava Božić.

Na Manjači i dalje muku muče sa vodom

Na Manjači i dalje muku muče sa vodom

Rezultat dopisa je, tvrdi on, vraćanje same organizacije ove manifestacije u ruke Vlade.

“Zaključkom iz 2017. godine ustupljena je organizacija manifestacije Gradu, sada je ovim zaključkom organizacija vraćena Vladi”, podvlači Božić.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.