Na Manjači

Održan 59. Kočićev zbor

  • Izvor: ATV
  • 25.08.2024. 19:28

Slilo se u Stričiće na hiljade ljudi. Tako je skoro šest decenija. Kraj avgusta je rezervisan za Kočićev zbor. I na 59. zboru za svakoga ponešto. Kažu, nikada veći broj posjetilaca. Nadaleko se za zbor čulo. Da se to sve i doživi, mora se doći, pa koliko god daleko bilo.

- Sam polazak iz Srbije i kolona ispred mene, za koju sam ja pretpostavio da idu na ovu stranu, nisam znao, i na kraju smo svi stigli ovdje, e to je nešto prelijepo. Bio sam u Australiji, bio sam u Njemačkoj, ali, ovdje mi je najljepše u životu - kažu prisutni.

Ovo su dani kada se Petar Kočić najviše citira. Čitati Kočića znači razumjeti i današnje vrijeme.

Zborovanje ne propuštaju ni zvaničnici Republike. Srpski narod ne smije da izgubi svoj identitet. Zato je važno vraćati se Kočiću koji je učio Srbe da istraju, poruka je predsjednika Republike.

- Njegova vrijednost je u tome što je ostao aktuelan i danas, kada možemo da primijetimo mnoge obrise onoga protiv čega se borio Kočić. Borio se za slobodu svoga naroda, za pravo na jezik, identitet, za istinu i pravdu, otadžbinu - rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Borba ne prestaje. Najvažnije je sačuvati jedinstvo i slogu. 

- Mi nismo bosanski ili hrvatski Srbi, crnogorski Srbi, makedonski Srbi. To ne pokušavaju kod drugih naroda da urade, već samo kod Srba, upravo da ne bi bili jedinstveni - istakao je Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

- Petar Kočić u doba Austrougarske i danas, je identičan. Razlika je što Austrougarske nema, a ima Srpske i Srbije. Naslijedili smo da čuvamo pismenost i hrabrost i zato će Republike Srpske i Srbije uvijek biti - dodao je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Srpske.

Srbi treba svaki dan da žive onako kako je živio Kočić i njegovi savremenici za slobodu i jedinstvo srpskog naroda, poruka je i iz Srbije.

- Politika Srbije i Srpske, a to je politika srpskog jedinstva, poštujući ono što jesu granice, ali poštujući i ono što ne može nijedna politika da rasturi i da razjedini, a to je jedinstvenost srpskog naroda, bez obzira gdje on živi - naglasio je Nikola Selaković, ministar kulture Srbije.

Ni veselja nije manjkalo. Mjesto više se tražilo pod šatorima.

Izdato je danas i narandžasto upozorenje zbog visokih temperatura, ali čini se da skoro 40 stepeni nikome ne smeta. Uzavrelo je i pod šatorima. Dobrog provoda uz krajišku muziku nije falilo.

Tradicionalno, na zboru se mikrofona latio i predsjednik Srpske. 

Dobru pjesmu i provod prate i dobro piće i hrana. Prodavci zadovoljno trljaju ruke dok nam pričaju da je ovo za njih jedan od najjačih zborova dosad.

- Sinoć, koliko je bilo posjetioca, to prošlu godinu nismo imali ni za subotu, ni za nedjelju. Jutros od osam sati se počelo raditi, a sinoć se radilo do tri - kaže prodavac Simo Grgić.

- Prodajemo teletinu ispod sača, Banjalučki ćevap, cijene su prihvatljive, tako da za svakoga ponešto. Posla ima - kaže Zoran Miličević, prodavac.

Ne bi sve bilo potpuno bez borbe bikova. Stigli su iz cijele BiH i ukrstili rogove. Mada, činilo se da od ove vrućine njima do borbi nije bilo. Ovogodišnji zbor mnogi ocjenjuju kao najbolji dosad. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: