Banjaluka

Da li je kuća Milanovića zaista najstarija kuća u Banjaluci?

  • Izvor: Srpskainfo
  • 12.09.2024. 12:21

Najava otvaranja obnovljene kuća Milanovića, kako navode iz Gradske uprave "najstarije kuće u Banjaluci", izazvala je rasprave među Banjalučanima.

Jer, mnogi tvrde da je najstarija kuća u gradu Šeranića kuća, zaštićeni spomenik BiH, koji se prije 2 godine urušio.

Koja je od dvije kuće starija? I da li to što se srušila, znači da Šeranića kuća više ne postoji i da je njena obnova nemoguća?

Banjalučki istoričar Zoran Pejašinović nije se upuštao u aktuelne rasprave, ali njegova objava iz avgusta svjedoči da je Šeranića kuća ipak starija od Kuće Milanovića.

"Po nekim tvrdnjama, Šeranića kuća je sagrađena davne 1580. godine, što bi značilo da je vršnjakinja Ferhadije i da je ubjedljivo najstarija privatna kuća u Banjoj Luci. Ozbiljniji poznavaoci gradnje kažu da je, ipak, u pitanju kraj 18. vijeka, što je ovoj spratnici sa doksatima i dalje osiguravalo status najstarije kuće u našem gradu", napisao je Pejašinović.

Vrhovni sud odlučuje ko je kriv za brutalno premlaćivanje Slobodana Vasiljevića

Vrhovni sud odlučuje ko je kriv za brutalno premlaćivanje Slobodana Vasiljevića

Šeranića kuća se u decembru 2022. urušila.

Čak i površnim poznavaocima istorije Banjaluke jasno je da su građevine sa desne strane Crkvene, dakle od džamije Ferhadije prem jugu, mnogo starije od onih koji se nalaze u današnjem centru grada.

Do sredine 19. vijeka na mjestu gdje se danas nalazi Gospodska ulica bila je Musina bara. Razvoj ovog “novog” dijela grada počinje tek dolaskom srpskih trgovaca iz Hercegovine, a nastavlja se u doba Austrougarske i Kraljevine Jugoslavije, kada Banjaluka postaje sjedište Vrbaske banovine.

U osmansko doba centar grada je bio oko džamije Ferhadije, a “ćaršija” se protezala sve do Gornjeg Šehera, naselja koje se danas zvanično zove Srpske toplice. U tom naselju se nalazi i Šeranića kuća, piše "Srpskainfo".

Okončana istraga u slučaju nestanka Danke Ilić, evo šta sada slijedi

Okončana istraga u slučaju nestanka Danke Ilić, evo šta sada slijedi

Ipak, Gradska uprava je najstarijom kućom u gradu proglasila Kuću Milanovića, koja je izgrađena u doba Austrougarske, 1893. godine i nalazi se preko puta Narodnog pozorišta Republike Srpske.

A šta će biti sa Šeranića kućom, koja je najmanje 100 godina starija od Kuće Milanovića?

Alen Šeranić, aktuelni ministar zdravlja u Vlade Republike Srpske i jedan od 11 nasljednika ovog zdanja, za "Srpskainfo" otkriva da će i ta kuća biti obnovljena. To što se urušila, kaže, ne znači da je njena obnovu nemoguća.

"Trebalo nam je skoro 13 godina da riješimo ostavinske rasprave nasljednika kroz tri loze Šeranića, koji žive širom svijeta od SAD, do Norveške, Švedske, Njemačke. Potom je uslijedilo prevođenje statusa sa društvene na privatnu svojinu, pa usvajanje UT i lokacijskih uslova", objašnjava Šeranić.

Obećan u ljeto: Veliki gradski park u Banjaluci je još uvijek gradilište

Obećan u ljeto: Veliki gradski park u Banjaluci je još uvijek gradilište

Sve to nije bilo nimalo lako, jer Šeranića kuća ima status nacionalnog spomenika BiH. Ali, sve su te prepreke, kaže Alen Šeranić, otklonjene.

"Kontaktirali smo Tursku agenciju za saradnju i koordinaciju TIKA, koja je, kao što je poznato, zainteresovana za podršku u obnovi svih objekata iz osmanskog doba. Dobili smo odgovor da će TIKA preuzeti obnovu kuće, ali tek kada budemo imali građevinski projekat i građevinsku dozvolu", kaže Šeranić.

On procjenjuje da bi taj posao mogao biti završen u naredna dva do tri mjeseca.

"Procjenjujemo da će nam u toj prvoj, pripremnoj fazi, biti potrebno 150.000 do 200.000 KM, a predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je voljan da nam u tome pomogne. Nakon toga bi obnovu kuće preuzela TIKA", objašnjava Alen Šeranić za pomenuti portal.

Sijarto: Dodik je regionalni lider stabilnosti

Sijarto: Dodik je regionalni lider stabilnosti

On dodaje da su Šeranići saglasni da kuća bude javno dobro.

"Ideja je da tu bude muzej i prostor za koncerte kamerne muzike i književne večeri, kako bi Šeranića kuća, nakon obnove, imala novi život u starom ambijentu", poručuje Alen Šeranić.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    'Tet a tet sa Tatjanom Trninić

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Stranačka hronika

    'Stranačka hronika

  • 21:40 Serija: Aviondžije (12+)

    'Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)