SZO tvrdi

Ova hrana godišnje ubije oko 370 hiljada ljudi

 • Izvor: Agencije
 • 18.06.2024. 08:34

Premasni industrijski hamburgeri i hot dogovi, gazirana pića, zamrznute pice i druga ultraprerađena hrana - volimo i jedemo ono što nas polako ubija.

Kako pišu hrvatski mediji, ovaj problem je uznapredovao i u njihovoj zemlji te su, dodaju, "najdeblja" nacija u Еvropskoj uniji.

Potvrđuje to i gospođa Jelena iz Zagreba koja prodaje trešnje.

"Jako malo mladih dođe", govori i potvrđuje da više kupuju muškarci i žene srednjih godina. Za mlade vjeruje da prije idu u pekaru jer im je to najbrže.

Zbog loših životnih navika i prehrane, rak debelog crijeva u velikom je porastu u Hrvatskoj kod mladih. Po ukupnoj smrtnosti drugi su najgori u Uniji. Loša hrana, alkohol i cigarete uništavaju srce i krvne žile pa se ljekari susreću s bolestima koje su prije bile rezervisane samo za starije osobe.

Vanja dobio temperaturu i umro dan kasnije, dispečer nije htio da pošalje Hitnu

Vanja dobio temperaturu i umro dan kasnije, dispečer nije htio da pošalje Hitnu

"Koleginica i ja smo primijetili da dosta mladih imaju infarkte miokarda što je takođe povezano sa životnim stilom", prepričava doktor porodične medicine Ivan Kukulj.

Potvrđuje da prije tako nije bilo.

"Ja se ne sjećam, par puta sam bio u šoku", ističe.

Loša prehrana nije problem samo Hrvatske već cijelog zapadnog svijeta. Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije kaže da 369 hiljada Еvropljana godišnje umire zbog nezdrave hrane. Od toga 252 hiljade zbog hrane s visokim udjelom soli i 117 hiljada zbog ultraprerađenog mesa.

“Očigledno su prehrambene navike dovele do tih brojki. Pa samim tim da se unutar same prehrane najviše fokus u negativnom kontekstu stavlja na visoko procesiranu hranu koja nam je za razliku od prije 50-60 godina sve više dostupnija", pojašnjava nutricionista Karmen Matković.

A što je uopšte ultraprerađena ili ultraprocesirana hrana? Svi oni industrijski prehrambeni proizvodi koji sadrže visokog nivoa šećera, soli, aditiva i nezdravih masti. Njima se dodaju pojačivači okusa kako bi bili primamljiviji te "dodaci" radi dužeg trajanja.

Majka troje djece nestala prije 7 dana: Očajna kuma moli za pomoć

Majka troje djece nestala prije 7 dana: Očajna kuma moli za pomoć

"Industrija zapravo jako dobro formuliše različite takve proizvode da primami kupca u svakom pogledu. Senzorski, okusima, teksturama, bojama, mirisima pa čak i jednim dijelom marketinški. Nekim interesom javnosti prema takvim grupama proizvoda", zaključuje nutricionista Matković.

Problem eskalirao

Iako se već godinama govori o velikoj štetnosti takve prehrane, ljudi nerado mijenjaju navike, čak i kada su zdravstveno ugroženi.

"Osoba koja mijenja prehranu nosi sa sobom činjenicu da i cijela porodica mora mijenjati prehranu. Jer neće se kuvati dva ručka posebno tako da to je još kompleksnije i teže za postići", zaključuje doktor Kukulj.

A sve što treba raditi je poslušati naše stare i jesti ono što su oni jeli.

Darko Lazić bijesan zbog navodne udaje njegova majke: Neće ispasti na dobro

Darko Lazić bijesan zbog navodne udaje njegova majke: Neće ispasti na dobro

"Moja najdraža hrana je povrće i voće. Neka ima mrvica mesa, ali bez povrća i voća ne mogu živjeti. Ja sam vam hamburger u životu dvaput pojela. I nikad više", poručila je jedna Zagrepčanka, prenosi portal "Net".

Da se hrani zdravo, potvrđuje i Marko.

"Ja sam Hrvat sa mora. Jedem puno ribe, jedna čaša vina ili pive i sve je u redu. Mediteranska prehrana i trebaju Hrvati što više jesti plodova mora", kaže,

Problem je toliko eskalirao da Svjetska zdravstvena organizacija traži bolju i strožu regulaciju kako bi se smanjila moć industrije. Na potezu su Vlade svih zemalja koje očigledno imaju isti problem.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:43 Sport

  Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 19:50 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:55 Vremenska prognoza

  Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.