Zdravije je

Nutricionisti savjetuju: Ovo voće uvijek jedite kuvano

  • Izvor: Magazin novosti
  • 18.06.2025. 12:47

Iako se sve više promoviše upotreba sirove hrane ili minimalnog kuvanja namirnica kako bi se iz njih izvuklo što više nutrijenata, ponekad je namirnicu potrebno skuvati da bi bila zdravija.

Prema nutricionistima, to je zbog toga što se kuvanjem razbija tvrda ćelijska struktura, što olakšava apsorpciju hranljivih materija.

Ipak, nutricionisti naglašavaju da treba biti pažljiv s povrćem - skuvajte ga, ali pazite da ga ne prekuvate.

Mrkva

Grickajući svežu mrkvu, apsorbovaćemo manje od pet odsto vrednog antioksidansa karotena, dok ćemo, s druge strane, unijeti i do pet puta veću količinu istog sastojka iz kuvane mrkve. Druga istraživanja opet pokazuju da kuvanjem ovog povrća dolazi do potpunog gubitka isto tako važnog antioksidansa - polifenola, pa postaje očigledno da će termička obrada pozitivno djelovati na jedne, a negativno na druge sastojke.

Nezgoda u Banjaluci: Povrijeđen biciklista

Nezgoda u Banjaluci: Povrijeđen biciklista

Paradajz

Ako jedete kuvani paradajz, apsorbovaćete veći nivo likopena, koji ima odlična antioksidativna svojstva i smanjuje rizik od nastanka raka.

Pečurke

Zagrijavanje pečuraka, bilo da pravite sos, bilo roštilj ili varivo, oslobađa kalijum, koji je važan u izgradnji i održavanju zdravlja mišića. Međutim, nakon jedne termičke obrade nije poželjno ponovo ih podgriajvati.

Kelj

Sirovi kelj je veoma težak za varenje. Kuvanjem ovog povrća povećava se nivo vitamina A i K i vlakana u njemu.

Dijeta Ane Kokić: Pjevačica smršala 9 kilograma za mjesec dana

Dijeta Ane Kokić: Pjevačica smršala 9 kilograma za mjesec dana

Špinat

Ako špinat kratko prokuvate, lakše ćete apsorbovati kalcijum, gvožđe i magnezijum. Špinat u salati možete jesti i svjež, naročito kad je mlad, ali tako ćete mnogo teže apsorbovati hranljive materije. Ovo povrće, baš kao i pečurke, nije poželjno kasnije podgrijavati.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: