Savjet stručnjaka

Da li zaista vrijedi voće i povrće ispirati u sodi bikarboni?

  • Izvor: zadovoljna
  • 04.07.2025. 12:05

Često ćete na internetu pronaći savjet da voće i povrće prije upotrebe obavezno treba potopiti u vodu i sodu bikarbonu, ali u kombinaciji sa još jednim sastojkom koji pravi veliku razliku. Taj spoj vode, sode bikarbone i sirćeta navodno će sve štetne materije i pesticide izbaciti iz namirnica, pa će one biti bezbijedne za upotrebu.

U želji da se hrane zdravo, mnogi ne provjere ima li u određenom savjetu smisla, ili je to samo mit.

Među onima koji razbijaju slične mitove je i Zoran Vujčić, redovni profesor na Hemijskom fakultetu u Beogradu.

Uz kćerku Sanju, koja je biohemičarka, on svoja znanja rado dijeli i na društvenim mrežama, a sve u želji da razbije zablude u koje mnogi vjeruju.

U sudaru dva autobusa preko 30 povrijeđenih: Među njima i dosta djece

U sudaru dva autobusa preko 30 povrijeđenih: Među njima i dosta djece

Еvo kaže profesor Vujčić na pitanje – treba li voće i povrće potopiti u rastvor sode bikarbone i vode prije upotrebe?

„Time može da se ukloni kiselina, koje na voću i povrću nema. Manite se tih mitova. Soda bikarbona je dobra samo za višak kiseline.“

Još jedan mit u vezi sa sodom bikarbonom je i onaj da je soda koja se prodaje bez aluminijuma – „zdravija“.

„Soda bikarbona nema aluminijum, bez aluminijuma je. To je marketinški trik za naplaćivanje neznanja hemije“, kaže Sanja Vujčić.

A profesor Zoran Vujčić ističe da ni potapanje u mješavinu vode, sirćeta i sode bikarbone ne uklanja kojekakve štetne materije sa površine voća i povrća.

Srbin se utopio u Grčkoj

Srbin se utopio u Grčkoj

„Zaštita je u voskastom materijalu kog voda ne kvasi. Uz to, opisani postupak je čista glupost.“

Profesor dodaje da potapanje uklanja blato i prljavštinu koju nosi kiša.

„Ako je voće uz zemlju ili palo, pranje se svakako preporučuje. Ako se brzo kvari, bolje ga je ne kvasiti. Sve je odavno poznato, osim kada se ne poštuje karenca. Tada ništa ne pomaže u uklanjanju otrova kojima je povrće ili voće prskano.“

Profesor takođe dodaje da više vjeruje u hranu koja nije deklarisana kao organska.

Počela isplata: Obezbijeđeno više od dva miliona KM

Počela isplata: Obezbijeđeno više od dva miliona KM

„Organska koristi pesticide i tretmane koji nisu toliko poznati i analizirani. Sve je u vjerovanju sertifikovanim tijelima. Sjećam se da su hrvatske inspekcije nahvatale dobavljača koji je noću utovarivao robu od seljaka. Ujutro bi postajala organska. Uzgred, kakva organska sa vazduhom koji se danas diše?“, zaključuje profesor.

Pratite nas i putem Vibera