"Видио сам благи одсјај"

Живот му се промијенио преко ноћи: Сиромашни рудар пронашао дијамант у руднику

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 25.07.2024. 19:32

Живот сиромашног, задуженог индијског радника промијенио се преко ноћи када је пронашао огроман дијамант у руднику у централној држави Мадја Прадеш.

Драгоцјени камен има 19,22 карата, па се очекује да ће на државној аукцији достићи цијену од око 8 милиона рупија, односно 95.570 долара, пише Би-Би-Си.

Пресрећни Рају Гоунд каже да је копао у руднику у граду Пана више од 10 година у нади да ће пронаћи дијамант. Пана је позната по дијамантима, а влада врло јефтино изнајмљује плитке руднике људима како би тамо могли да траже драго камење.

Све што пронађу предају владином бироу за дијаманте, који потом процјењује камење.

– Рудници се могу изнајмити за око 200-250 рупија на одређени период – каже Анупам Синг, званичник у државној канцеларији за дијаманте.

Два земљотреса у кратком периоду погодила Сјеверну Македонију

Два земљотреса у кратком периоду погодила Сјеверну Македонију

Пронашао дијамант вриједан 15 милиона рупија

У 2018, радник из Бунделкханда пронашао је дијамант вриједан 15 милиона рупија у руднику у Пани. Међутим, таква открића су ријетка. Синг каже да се мање камење налази релативно често, али да је дијамант који је пронашао Гоунда изузетан због своје величине.

Гоунд је такође рекао да је његов отац закупио рудник у селу Крисхна Калианпур Пати у близини Пане прије отприлике два мјесеца. Његова породица закупљује руднике углавном током сезоне монсуна када нема пољопривредних или грађевинских радова.

– Ми смо веома сиромашни и немамо други извор прихода. Па, радимо ово у нади да ћемо зарадити нешто новца – рекао је он.

Слушао је приче о људима који су случајно пронашли велике дијаманте и надао се да ће се и њему једног дана посрећити.

Пронађена нестала дјевојчица: Обистиниле се сумње оца

Пронађена нестала дјевојчица: Обистиниле се сумње оца

– То је тежак посао. Копамо јаму, извлачимо комаде земље и камења, перемо их и затим пажљиво просијамо у потрази за дијамантима – рекао је он.

У сриједу поподне сав тај напоран рад се исплатио.

“Видио сам благи одсјај, знао сам да сам нашао дијамант”

– Пребирао сам камење и видио нешто што је личило на комад стакла. Подигао сам га и видио благи одсјај. Тада сам знао да сам нашао дијамант – рекао је рудар.

Дијамант ће бити продат на сљедећој владиној аукцији и Гоунд ће добити своју надокнаду након што се одбију све дажбине и порези. Гоунд се нада да ће тај новац искористити да изгради бољу кућу за своју породицу, па чак и да плати образовање своје дјеце. Али, прво жели да отплати свој дуг од 500.000 рупија.

Каже да се не плаши да ће људи сазнати за дијамант јер планира да новац подијели са 19 рођака са којима живи.

– Сутра ћу поново у рудник да тражим дијаманте – рекао је срећни рудар.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)