"Vidio sam blagi odsjaj"

Život mu se promijenio preko noći: Siromašni rudar pronašao dijamant u rudniku

  • Izvor: Jutarnji.hr
  • 25.07.2024. 19:32

Život siromašnog, zaduženog indijskog radnika promijenio se preko noći kada je pronašao ogroman dijamant u rudniku u centralnoj državi Madja Pradeš.

Dragocjeni kamen ima 19,22 karata, pa se očekuje da će na državnoj aukciji dostići cijenu od oko 8 miliona rupija, odnosno 95.570 dolara, piše Bi-Bi-Si.

Presrećni Raju Gound kaže da je kopao u rudniku u gradu Pana više od 10 godina u nadi da će pronaći dijamant. Pana je poznata po dijamantima, a vlada vrlo jeftino iznajmljuje plitke rudnike ljudima kako bi tamo mogli da traže drago kamenje.

Sve što pronađu predaju vladinom birou za dijamante, koji potom procjenjuje kamenje.

– Rudnici se mogu iznajmiti za oko 200-250 rupija na određeni period – kaže Anupam Sing, zvaničnik u državnoj kancelariji za dijamante.

Dva zemljotresa u kratkom periodu pogodila Sjevernu Makedoniju

Dva zemljotresa u kratkom periodu pogodila Sjevernu Makedoniju

Pronašao dijamant vrijedan 15 miliona rupija

U 2018, radnik iz Bundelkhanda pronašao je dijamant vrijedan 15 miliona rupija u rudniku u Pani. Međutim, takva otkrića su rijetka. Sing kaže da se manje kamenje nalazi relativno često, ali da je dijamant koji je pronašao Gounda izuzetan zbog svoje veličine.

Gound je takođe rekao da je njegov otac zakupio rudnik u selu Krishna Kalianpur Pati u blizini Pane prije otprilike dva mjeseca. Njegova porodica zakupljuje rudnike uglavnom tokom sezone monsuna kada nema poljoprivrednih ili građevinskih radova.

– Mi smo veoma siromašni i nemamo drugi izvor prihoda. Pa, radimo ovo u nadi da ćemo zaraditi nešto novca – rekao je on.

Slušao je priče o ljudima koji su slučajno pronašli velike dijamante i nadao se da će se i njemu jednog dana posrećiti.

Pronađena nestala djevojčica: Obistinile se sumnje oca

Pronađena nestala djevojčica: Obistinile se sumnje oca

– To je težak posao. Kopamo jamu, izvlačimo komade zemlje i kamenja, peremo ih i zatim pažljivo prosijamo u potrazi za dijamantima – rekao je on.

U srijedu popodne sav taj naporan rad se isplatio.

“Vidio sam blagi odsjaj, znao sam da sam našao dijamant”

– Prebirao sam kamenje i vidio nešto što je ličilo na komad stakla. Podigao sam ga i vidio blagi odsjaj. Tada sam znao da sam našao dijamant – rekao je rudar.

Dijamant će biti prodat na sljedećoj vladinoj aukciji i Gound će dobiti svoju nadoknadu nakon što se odbiju sve dažbine i porezi. Gound se nada da će taj novac iskoristiti da izgradi bolju kuću za svoju porodicu, pa čak i da plati obrazovanje svoje djece. Ali, prvo želi da otplati svoj dug od 500.000 rupija.

Kaže da se ne plaši da će ljudi saznati za dijamant jer planira da novac podijeli sa 19 rođaka sa kojima živi.

– Sutra ću ponovo u rudnik da tražim dijamante – rekao je srećni rudar.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: