Серија напада широм Украјине

Жесток руски напад на Украјину, има мртвих

  • Извор: Телеграф
  • 27.08.2024. 08:50

Најмање седам особа погинуло је у понедељак у једном од највећих руских ваздушних напада на Украјину.

Русија је и од јутрос покренула серију напада, а сирене одјекују широм Украјине. Наводно су Руси у ноћи између понедјељка и уторка кренули да ударају хиперсоничним ракетама, а пријављени су и дронови.

Украјинске снаге противваздушне одбране кажу да је читава земља под пријетњом напада балистичким оружјем. У саопштењу руског министарства одбране наводи се да је прецизно оружје дугог домета из ваздуха и мора коришћено за нападе на електране и сродну инфраструктуру широм Украјине, укључујући Кијев, Лавов и области Харкова и Одесе, пише Би-би-си.

Подсјетимо, ракете и дронови које су Руси јуче испалили на више од пола украјинских области погодили су тамошњу електричну мрежу. Русија је потврдила да је напала украјинску енергетску инфраструктуру и утврдила да је погодила све мете које је намјеравала. У споменутом нападу повријеђено је на десетине Украјинаца, а бројне су локације остале без струје.

У цијелој Украјини су се због руских ваздушних удара огласиле сирене за ваздушну опасност, а становништво је сигурност морало да потражи у склоништима.

Командант Ратног ваздухопловства Украјине Микола Олешук рекао је да је Русија на Украјину испалила 127 ракета и 109 дронова. Тврди да је украјинска противваздушна одбрана оборила 102 ракете и 99 дронова.

Олешук је тај напад окарактерисао као "најмасивнији ваздушни напад".

Реаговала и Варшава

Пољска је рекла да је један "објект" током тог напада ушао у њену територију. Портпарол војске Јацек Горисзевски рекао је да је највјероватније ријеч о дрону. Портпаролка НАТО Фарах Дакхлалах осудила је руски напад на Украјину, а руске упаде у ваздушни простор НАТО-а прогласила "неодговорним" и "потенцијално опасним".

Претходно се сматрало да је руски напад на Украјину који се догодио у децембру 2023. године, а у којем је руска војска на мете у Украјини испалила 158 ракета и дронова, био највећи такав напад који се догодио током рата у Украјини.

Шта је Путину био циљ?

Поред тога што је хтјела да уништи украјинску енергетску инфраструктуру, Москва је у недјељу и понедјељак хтјела да уништи морал Украјинаца. Њихово се расположење значајно поправило откад су украјинске снаге упале у Курску област у Русији. Руска војска је у понедјељак хтела да их подсјети да она у рату још увијек води главну ријеч. Би-би-си пише да је порука Москве била једноставна - руске снаге било коју мету могу погодити када год пожеле.

Украјински премијер Денис Шмихал рекао је да су Руси напали 15 украјинских области. Напали су их дроновима, крстарећим и суперсоничним ракетама. Погинулих је било у Дњепропетровској (двоје), Запоришкој (једна особа), Харкивској (једна особа), колико и у Житомирској и Волинској области. У многим је украјинским градовима због руских напада нестало струје и воде. У нападима је оштећена и хидроелектрана сјеверно од Кијева.

Русија украјинску енергетску инфраструктуру напада од самог почетка специјалне војне операције који је траје од краја фебруара 2022. године.

Предсједник Украјине Володимир Зеленски рекао је да је Русија од краја марта до јуна уништила пола украјинских електрана. Украјина сада струју купује од Европске уније, али количине које купи нису довољне да намири све своје потребе. Приоритети су болнице и војна постројења. Кијев је најавио да ће поједини дијелови земље повремено бити у мраку како болнице и војни објекти не би имали проблема с приступом струји.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке