Serija napada širom Ukrajine

Žestok ruski napad na Ukrajinu, ima mrtvih

  • Izvor: Telegraf
  • 27.08.2024. 08:50

Najmanje sedam osoba poginulo je u ponedeljak u jednom od najvećih ruskih vazdušnih napada na Ukrajinu.

Rusija je i od jutros pokrenula seriju napada, a sirene odjekuju širom Ukrajine. Navodno su Rusi u noći između ponedjeljka i utorka krenuli da udaraju hipersoničnim raketama, a prijavljeni su i dronovi.

Ukrajinske snage protivvazdušne odbrane kažu da je čitava zemlja pod prijetnjom napada balističkim oružjem. U saopštenju ruskog ministarstva odbrane navodi se da je precizno oružje dugog dometa iz vazduha i mora korišćeno za napade na elektrane i srodnu infrastrukturu širom Ukrajine, uključujući Kijev, Lavov i oblasti Harkova i Odese, piše Bi-bi-si.

Podsjetimo, rakete i dronovi koje su Rusi juče ispalili na više od pola ukrajinskih oblasti pogodili su tamošnju električnu mrežu. Rusija je potvrdila da je napala ukrajinsku energetsku infrastrukturu i utvrdila da je pogodila sve mete koje je namjeravala. U spomenutom napadu povrijeđeno je na desetine Ukrajinaca, a brojne su lokacije ostale bez struje.

U cijeloj Ukrajini su se zbog ruskih vazdušnih udara oglasile sirene za vazdušnu opasnost, a stanovništvo je sigurnost moralo da potraži u skloništima.

Komandant Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine Mikola Olešuk rekao je da je Rusija na Ukrajinu ispalila 127 raketa i 109 dronova. Tvrdi da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila 102 rakete i 99 dronova.

Olešuk je taj napad okarakterisao kao "najmasivniji vazdušni napad".

Reagovala i Varšava

Poljska je rekla da je jedan "objekt" tokom tog napada ušao u njenu teritoriju. Portparol vojske Jacek Goriszevski rekao je da je najvjerovatnije riječ o dronu. Portparolka NATO Farah Dakhlalah osudila je ruski napad na Ukrajinu, a ruske upade u vazdušni prostor NATO-a proglasila "neodgovornim" i "potencijalno opasnim".

Prethodno se smatralo da je ruski napad na Ukrajinu koji se dogodio u decembru 2023. godine, a u kojem je ruska vojska na mete u Ukrajini ispalila 158 raketa i dronova, bio najveći takav napad koji se dogodio tokom rata u Ukrajini.

Šta je Putinu bio cilj?

Pored toga što je htjela da uništi ukrajinsku energetsku infrastrukturu, Moskva je u nedjelju i ponedjeljak htjela da uništi moral Ukrajinaca. Njihovo se raspoloženje značajno popravilo otkad su ukrajinske snage upale u Kursku oblast u Rusiji. Ruska vojska je u ponedjeljak htela da ih podsjeti da ona u ratu još uvijek vodi glavnu riječ. Bi-bi-si piše da je poruka Moskve bila jednostavna - ruske snage bilo koju metu mogu pogoditi kada god požele.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da su Rusi napali 15 ukrajinskih oblasti. Napali su ih dronovima, krstarećim i supersoničnim raketama. Poginulih je bilo u Dnjepropetrovskoj (dvoje), Zaporiškoj (jedna osoba), Harkivskoj (jedna osoba), koliko i u Žitomirskoj i Volinskoj oblasti. U mnogim je ukrajinskim gradovima zbog ruskih napada nestalo struje i vode. U napadima je oštećena i hidroelektrana sjeverno od Kijeva.

Rusija ukrajinsku energetsku infrastrukturu napada od samog početka specijalne vojne operacije koji je traje od kraja februara 2022. godine.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija od kraja marta do juna uništila pola ukrajinskih elektrana. Ukrajina sada struju kupuje od Еvropske unije, ali količine koje kupi nisu dovoljne da namiri sve svoje potrebe. Prioriteti su bolnice i vojna postrojenja. Kijev je najavio da će pojedini dijelovi zemlje povremeno biti u mraku kako bolnice i vojni objekti ne bi imali problema s pristupom struji.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.