Лажне тврдње

Жена иза Трампа у вријеме атентата није агент ФБИ

  • 20.07.2024. 09:28

Бивши главни агент ФБИ у Албанију погрешно је идентификована на Икс-у и другим платформама друштвених медија постерима који тврде да је сједила иза бившег предсједника Доналда Трампа током митинга 13. јула у Батлеру, Пенсилванија, који је прекинут покушајем атентата.

Бројни постови на Икс-у, често са анонимних налога и цитирајући непостојеће „извјештаје“, лажно идентификују Џејн Диђузепи као учесник митинга који је сједио иза Трампа док је наводни стријелац Томас Крукс почео да пуца са крова оближњег складишта.

ФБИ је у петак поподне дао изјаву Тајмс јунију потврђујући да жена на снимку није Диђузепи, која је двије године, закључно са љетом, служила као специјални агент задужен за канцеларију у Албанију. 

„Тврдње које круже друштвеним мрежама о извршном директору ФБИ-ја и скупу у Батлеру у Пенсилванији су категорички лажне“, навела је агенција. „Да буде јасно, приказана особа није она и она није присуствовала митингу. Мушкарци и жене из ФБИ-а неуморно и несебично раде на заштити других сваки дан, а лажне гласине и теорије завјере усмјерене на ове посвећене јавне службенике су за осуду и Они су такође опасни и често доводе до пријетњи против њих и њихових породица.

Лажне тврдње о ДиЂузепи доспјеле су у пажњу Тајмс јуниона у петак ујутро када се прича о њеној каријери из 2023. попела на врх листе најчитанијих веб прича. 

Неидентификована жена се може видјети на снимку из инцидента са пуцњавом како мирно вади свој мобилни телефон у очигледном покушају да добије снимак сцене док Трампа преплављују агенти Тајне службе прије него што је избачен са бине. Мирно држање жене је из неког разлога навело завјеренике да вјерују да је она на неки начин умијешана у злочин.

Иако је било много критика на рачун рада Тајне службе током инцидента од прошле суботе — који се завршио тако што су Крукс и један учесник скупа мртви, а још два члана гомиле озбиљно рањена — није представљен ниједан кредибилан доказ који сугерише било кога осим 20-годишњака нападач је био умијешан у атентат на Трампов живот.

(AFP)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)

  • 11:30 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

    ''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

    '''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)