Lažne tvrdnje

Žena iza Trampa u vrijeme atentata nije agent FBI

  • 20.07.2024. 09:28

Bivši glavni agent FBI u Albaniju pogrešno je identifikovana na Iks-u i drugim platformama društvenih medija posterima koji tvrde da je sjedila iza bivšeg predsjednika Donalda Trampa tokom mitinga 13. jula u Batleru, Pensilvanija, koji je prekinut pokušajem atentata.

Brojni postovi na Iks-u, često sa anonimnih naloga i citirajući nepostojeće „izvještaje“, lažno identifikuju Džejn Diđuzepi kao učesnik mitinga koji je sjedio iza Trampa dok je navodni strijelac Tomas Kruks počeo da puca sa krova obližnjeg skladišta.

FBI je u petak popodne dao izjavu Tajms juniju potvrđujući da žena na snimku nije Diđuzepi, koja je dvije godine, zaključno sa ljetom, služila kao specijalni agent zadužen za kancelariju u Albaniju. 

„Tvrdnje koje kruže društvenim mrežama o izvršnom direktoru FBI-ja i skupu u Batleru u Pensilvaniji su kategorički lažne“, navela je agencija. „Da bude jasno, prikazana osoba nije ona i ona nije prisustvovala mitingu. Muškarci i žene iz FBI-a neumorno i nesebično rade na zaštiti drugih svaki dan, a lažne glasine i teorije zavjere usmjerene na ove posvećene javne službenike su za osudu i Oni su takođe opasni i često dovode do prijetnji protiv njih i njihovih porodica.

Lažne tvrdnje o DiĐuzepi dospjele su u pažnju Tajms juniona u petak ujutro kada se priča o njenoj karijeri iz 2023. popela na vrh liste najčitanijih veb priča. 

Neidentifikovana žena se može vidjeti na snimku iz incidenta sa pucnjavom kako mirno vadi svoj mobilni telefon u očiglednom pokušaju da dobije snimak scene dok Trampa preplavljuju agenti Tajne službe prije nego što je izbačen sa bine. Mirno držanje žene je iz nekog razloga navelo zavjerenike da vjeruju da je ona na neki način umiješana u zločin.

Iako je bilo mnogo kritika na račun rada Tajne službe tokom incidenta od prošle subote — koji se završio tako što su Kruks i jedan učesnik skupa mrtvi, a još dva člana gomile ozbiljno ranjena — nije predstavljen nijedan kredibilan dokaz koji sugeriše bilo koga osim 20-godišnjaka napadač je bio umiješan u atentat na Trampov život.

(AFP)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: