Предсједник Украјине

Зеленски: У формули мира постоје три тачке које подржавају скоро све земље

  • Извор: Агенције
  • 28.05.2024. 22:47

Украјина је дефинисала три главне тачке у Формули мира, које подржавају чак и оне земље које балансирају и не подржавају у потпуности Украјину током рата, изјавио је данас предсједник Украјине Володимир Зеленски.

"Ове тачке су засноване управо на повељи УН. Узели смо три тачке - нуклеарну безбједност, безбједност хране и хуманитарни правац, ту, иначе, није само размјена, већ и повратак украјинске дјеце коју је Русија покрала и насилно одвела у Русију. То јест, ове три тачке су веома важне. Можда ћемо разговарати и о нуклеарној безбједности и нападима на енергетску индустрију Украјине", рекао је Зеленски, преноси Укринформ.

Он је додао да су све земље уједињене око поменуте три тачке и да је то добар сигнал за почетак рада.

Украјина: Предложено да се совјетски споменик пријатељства претвори у ЛГБТ симбол

Украјина: Предложено да се совјетски споменик пријатељства претвори у ЛГБТ симбол

"Након тога, на техничком нивоу, наши људи, представници лидера свих држава ће детаљно прорадити сваку од ових тачака. Ако те три тачке функционишу, онда ћемо моћи да ријешимо и све остало, ако земље заиста желе да се овај рат заврши", рекао је Зеленски.

Он је напоменуо да је настављен рад на "житном коридору" по овој шеми и да је дао добре резултате. Зеленски и Монтенегро потписали су у Лисабону билатерални споразум о сарадњи у области безбједности. Португал је постао 12. земља са којом је Украјина закључила билатерални безбједносни споразум за спровођење одредби Заједничке декларације Г7 усвојене у Виљнусу 12. јула прошле године.

Украјина је прије тога потписала билатералне споразуме са Великом Британијом, Њемачком, Француском, Данском, Канадом, Италијом, Холандијом, Финском, Летонијом, Шпанијом и Белгијом.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.