Predsjednik Ukrajine

Zelenski: U formuli mira postoje tri tačke koje podržavaju skoro sve zemlje

  • Izvor: Agencije
  • 28.05.2024. 22:47

Ukrajina je definisala tri glavne tačke u Formuli mira, koje podržavaju čak i one zemlje koje balansiraju i ne podržavaju u potpunosti Ukrajinu tokom rata, izjavio je danas predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Ove tačke su zasnovane upravo na povelji UN. Uzeli smo tri tačke - nuklearnu bezbjednost, bezbjednost hrane i humanitarni pravac, tu, inače, nije samo razmjena, već i povratak ukrajinske djece koju je Rusija pokrala i nasilno odvela u Rusiju. To jest, ove tri tačke su veoma važne. Možda ćemo razgovarati i o nuklearnoj bezbjednosti i napadima na energetsku industriju Ukrajine", rekao je Zelenski, prenosi Ukrinform.

On je dodao da su sve zemlje ujedinjene oko pomenute tri tačke i da je to dobar signal za početak rada.

Ukrajina: Predloženo da se sovjetski spomenik prijateljstva pretvori u LGBT simbol

Ukrajina: Predloženo da se sovjetski spomenik prijateljstva pretvori u LGBT simbol

"Nakon toga, na tehničkom nivou, naši ljudi, predstavnici lidera svih država će detaljno proraditi svaku od ovih tačaka. Ako te tri tačke funkcionišu, onda ćemo moći da riješimo i sve ostalo, ako zemlje zaista žele da se ovaj rat završi", rekao je Zelenski.

On je napomenuo da je nastavljen rad na "žitnom koridoru" po ovoj šemi i da je dao dobre rezultate. Zelenski i Montenegro potpisali su u Lisabonu bilateralni sporazum o saradnji u oblasti bezbjednosti. Portugal je postao 12. zemlja sa kojom je Ukrajina zaključila bilateralni bezbjednosni sporazum za sprovođenje odredbi Zajedničke deklaracije G7 usvojene u Viljnusu 12. jula prošle godine.

Ukrajina je prije toga potpisala bilateralne sporazume sa Velikom Britanijom, Njemačkom, Francuskom, Danskom, Kanadom, Italijom, Holandijom, Finskom, Letonijom, Španijom i Belgijom.

Pratite nas i putem Vibera