Предсједник Украјине

Зеленски страши Нијемце ратом: Без САД, Европа неће моћи...

  • 29.01.2024. 15:35

Американци неће престати да нас подржавају, рекао је у интервјуу за њемачку телевизију АРД предсједник Украјине Владимир Зеленски, који је одмах затим додао да сматра да Европа, без Вашингтона, неће моћи сама да подржава Кијев ни финансијски, ни војно у оној мјери у којој је то потребно.

Како каже, кашњење америчке помоћи већ има утицаја на неке лидере ЕУ, а, уколико додатна помоћ на крају не буде испоручена и Русија настави да напредује у Украјини, може доћи до раскола у Европи и НАТО-у.

То би могло довести до "нове подјеле свијета", закључио је Зеленски.

Зеленски је затим још једном уплашио Нијемце потенцијалним трећим свјетским ратом, у вези са којим је рекао да њемачки канцелар Олаф Шолц осјећа да се Русија спрема за то.

"Русија ће се спремити. Не могу вам рећи гдје ће се то догодити. У Њемачкој, на границама, у Пољској или у балтичким државама? Не могу то рећи. И не могу вам рећи ко ће, не дај Боже, бити први на удару. Али, мислим да канцелар разумије да такав ризик постоји. А то би дефинитивно био трећи свјетски рат. Гдје год да Русија удари, ову или ону земљу НАТО-а, то би у сваком случају значило почетак трећег свјетског рата".

У том контексту је додао да ће разговарати са Доналдом Трампом, будући да је он изјавио да би умио да заустави сукоб за 24 часа.

"Уколико његова формула доведе до мира, и уколико му је за то заиста потребно само 24 сата, онда ћу бити веома срећан предсједник. Веома срећан. Јер знам колико људи изгубимо у једном дану. Знам колико то кошта", рекао је Зеленски.

Говорећи о украјинској војсци, поручио је да она данас, наводно, има 880.000 људи. 

Потврдио је и да је истина да су војни комесаријати буквално ловили људе на улици, који, како каже, нису хтјели да се јаве централи, али, додаје, то није било исправно. 

"Били су такви случајеви, да. Да ли је то исправно? Апсолутно не. И они не треба то да раде. Зато сам и замолио наше војнике и посланике да, када буду припремали нацрт закона о мобилизацији, да не буде опције да иду по улицама. Данас постоји могућност да се то уради електронским путем", рекао је Зеленски, коментаришући снимке о присилној мобилизацији који су кружили интернетом. 

Ипак, украјински медији подсјећају да је нацрт закона о мобилизацији који је предложила Влада Украјине претпостављао комуникацију са потенцијалним војницима електронским путем. Посланици су, међутим, тражили да се тај приједлог избаци из нацрта закона.

Предсједник Украјине је за њемачки медиј поручио и да је захвалан Берлину што издваја новац за избјеглице из Украјине, али, додаје, више би волио да Нијемци иста та средства дају Кијеву који ће онда сам одлучити како да их расподели.

Пратите нас и путем Вибера