Predsjednik Ukrajine

Zelenski straši Nijemce ratom: Bez SAD, Еvropa neće moći...

  • 29.01.2024. 15:35

Amerikanci neće prestati da nas podržavaju, rekao je u intervjuu za njemačku televiziju ARD predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski, koji je odmah zatim dodao da smatra da Еvropa, bez Vašingtona, neće moći sama da podržava Kijev ni finansijski, ni vojno u onoj mjeri u kojoj je to potrebno.

Kako kaže, kašnjenje američke pomoći već ima uticaja na neke lidere ЕU, a, ukoliko dodatna pomoć na kraju ne bude isporučena i Rusija nastavi da napreduje u Ukrajini, može doći do raskola u Еvropi i NATO-u.

To bi moglo dovesti do "nove podjele svijeta", zaključio je Zelenski.

Zelenski je zatim još jednom uplašio Nijemce potencijalnim trećim svjetskim ratom, u vezi sa kojim je rekao da njemački kancelar Olaf Šolc osjeća da se Rusija sprema za to.

"Rusija će se spremiti. Ne mogu vam reći gdje će se to dogoditi. U Njemačkoj, na granicama, u Poljskoj ili u baltičkim državama? Ne mogu to reći. I ne mogu vam reći ko će, ne daj Bože, biti prvi na udaru. Ali, mislim da kancelar razumije da takav rizik postoji. A to bi definitivno bio treći svjetski rat. Gdje god da Rusija udari, ovu ili onu zemlju NATO-a, to bi u svakom slučaju značilo početak trećeg svjetskog rata".

U tom kontekstu je dodao da će razgovarati sa Donaldom Trampom, budući da je on izjavio da bi umio da zaustavi sukob za 24 časa.

"Ukoliko njegova formula dovede do mira, i ukoliko mu je za to zaista potrebno samo 24 sata, onda ću biti veoma srećan predsjednik. Veoma srećan. Jer znam koliko ljudi izgubimo u jednom danu. Znam koliko to košta", rekao je Zelenski.

Govoreći o ukrajinskoj vojsci, poručio je da ona danas, navodno, ima 880.000 ljudi. 

Potvrdio je i da je istina da su vojni komesarijati bukvalno lovili ljude na ulici, koji, kako kaže, nisu htjeli da se jave centrali, ali, dodaje, to nije bilo ispravno. 

"Bili su takvi slučajevi, da. Da li je to ispravno? Apsolutno ne. I oni ne treba to da rade. Zato sam i zamolio naše vojnike i poslanike da, kada budu pripremali nacrt zakona o mobilizaciji, da ne bude opcije da idu po ulicama. Danas postoji mogućnost da se to uradi elektronskim putem", rekao je Zelenski, komentarišući snimke o prisilnoj mobilizaciji koji su kružili internetom. 

Ipak, ukrajinski mediji podsjećaju da je nacrt zakona o mobilizaciji koji je predložila Vlada Ukrajine pretpostavljao komunikaciju sa potencijalnim vojnicima elektronskim putem. Poslanici su, međutim, tražili da se taj prijedlog izbaci iz nacrta zakona.

Predsjednik Ukrajine je za njemački medij poručio i da je zahvalan Berlinu što izdvaja novac za izbjeglice iz Ukrajine, ali, dodaje, više bi volio da Nijemci ista ta sredstva daju Kijevu koji će onda sam odlučiti kako da ih raspodeli.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: