"Није најбоља опција"

Зеленски: Пристанак на губитак територија могућ уз референдум

  • Извор: СРНА
  • 01.08.2024. 19:37

Територијални уступци са циљем завршетка рата са Русијом захтијевали би подршку народа на референдуму у Украјини, изјавио је украјински предсједник Владимир Зеленски.

Међутим, он је у обраћању француским медијима напоменуо да такав потез "није најбоља опција", јер се Кијев суочава са предсједником Русије Владимиром Путином и за Москву би била побједа уколико задржи дио територије.

"Украјина никада неће одустати од својих територија, јер би то био напад на Устав. То је веома тешко питање", рекао је Зеленски.

Према његовим ријечима, одлуке о територијалном интегритету Украјине не може да доноси предсједник, већ украјински народ, пренио је "Њузвик".

Песков: Са Кијевом се може разговарати, али им се не може вјеровати

Песков: Са Кијевом се може разговарати, али им се не може вјеровати

"То је против Устава Украјине. Они који су на власти немају званично право да одустану од својих територија. Да би се то догодило, то мора да жели украјински народ", нагласио је Зеленски.

Он није одбацио могућност одржавања таквог референдума.

Резултати анкете коју је у мају објавио Међународни институт за социологију у Кијеву показали су да би 32 одсто Украјинаца прихватило одрицање од територија уколико би то донијело мир. У фебруару ове године, такву идеју подржало је 26 одсто испитаника, а годину дана раније само девет одсто. 

Пратите нас и путем Вибера