Украјински предсједник

Зеленски представио ''план побједе''

  • Извор: СРНА
  • 16.10.2024. 12:51

Украјински предсједник Владимир Зеленски представио је у националном парламенту свој дуго очекивани "план побједе" и позвао земљу уморну од рата да остане уједињена у несигурном тренутку уочи предсједничких избора у САД, које су кључни савезник Кијева.

Зеленски је рекао посланицима да његов план садржи пет тачака које се ослањају на савезнике Украјине, укључујући безусловни позив за придруживање НАТО савезу и конкретну подршку у наоружању.

"Заједно са нашим партнерима морамо да промијенимо околности да би се рат завршио. Без обзира на то шта жели /руски предсједник Владимир/ Путин. Сви морамо да промијенимо околности тако да Русија буде принуђена на мир", нагласио је Зеленски у обраћању посланицима и највишим званичницима.

У трећој тачки је указао на потребу да Украјина стекне капацитет ненуклеарног застрашивања, за који Зеленски тврди да би "био довољан да уништи руску војну моћ".

Он је навео да постоји тајни додатак овој тачки, али да не може да га открије.

План предвиђа улогу Запада у одбрани украјинских природних минералних ресурса од руских напада, као и обећања за обнову земље послије рата.

"Постигли смо и постижемо резултате у биткама захваљујући нашем јединству. Зато вас молим да не губите јединство", додао је Зеленски.

Говор Зеленског у парламенту су пратили његови највиши војни, обавјештајни и политички представници, као и посланици, од којих су поједини повремено устајали и аплаудирали.

У Кремљу је речено да је прерано да се детаљно коментарише план Зеленског, али да Кијев треба да се "пробуди" и схвати узалудност политике коју води.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.