Ministar unutrašnjih poslova

Zehofer predstavio novi plan kontrole i ograničavanja migracije

  • 10.07.2018. 16:32

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Horst Zehofer predstavio je svoj novi plan kontrole i ograničavanja migracije, koji je nazvao prekretnicom u njemačkoj politici azila, javili su njemački mediji.

On je novinarima u Berlinu rekao da je među važnijim ciljevima "glavnog plana za migraciju" brzo deportovanje lica koja žive u NJemačkoj, a čiji je zahtjev za dobijanje azila odbijen, kao i onih koji su već prijavljeni za dobijanje azila u drugoj evropskoj zemlji ili imaju krivični dosije. 

Zehofer je dodao da je novim planom predviđeno da se svi azilanti smjeste u velike centre, gdje će se obrađivati njihovi zahtjevi za dobijanje azila. 

Novim planom njemačkog ministra predviđeno je i da se azilanti koji su ranije registrovani u nekoj drugoj državi EU direktno vraćaju u prve evropske zemlje u koje su ušli, prije svih, u Italiju i Grčku, javio je AP. 

Više od milion migranata ušlo je u NJemačku od 2015. godine, većina njih iz zemalja razorenih sukobima, kao što su Sirija, Avganistan i Irak. 

Migranti su u početku prijateljski dočekani u NJemačkoj. Međutim, raspoloženje u državi se promijenilo i dovelo do protivljenja prihvatanju migranata, što je omogućilo uspon nacionalista Alternative za NJemačku.