Портпарол руског Министарства

Захарова: Кијев и Запад ће бити одговорни за штетан утицај муниције

  • Извор: СРНА
  • 19.09.2023. 14:04

Украјина и западне земље биће одговорне за утицај употребе западне муниције на околину, истакла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је на брифингу рекла да су Оружане снаге Украјине кориштењем неселективног оружја, укључујући америчку касетну муницију, довеле до колапса огромног екосистема.

"Вјерујемо да ће Украјина и њени саучесници међу земљама које снабдијевају Кијев таквим оружјем бити одговорни за плаћање штете нанесене животној средини и за обнављање околине на бившим украјинским територијама након завршетка сукоба", навела је Захарова.

Према њеним ријечима, масовна употреба старих морских мина довела је до загађења великог дијела Црног мора опасним супстанцама.

Захарова је подсјетила да украјинске мине плутају дуж цијеле западне обале Црног мора, од Бугарске до Турске, јавио је ТАСС.

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је током Источног економског форума да снабдијевање Украјине муницијом неће промијенити ситуацију на терену, већ ће само продужити сукоб.

Он је тада подсјетио да су америчке власти прије слања касетне муниције Украјини и саме тврдиле да је употреба такве муниције злочин.

Портпарол Кремља је нешто касније подсјетио да је НАТО користио сличну муницију током бомбардовања бивше Југославије, те да је то довело до веома несрећних посљедица на овом подручју, прије свега до пораста броја људи обољелих од рака.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)

  • 11:30 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

    ''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.