Portparol ruskog Ministarstva

Zaharova: Kijev i Zapad će biti odgovorni za štetan uticaj municije

  • Izvor: SRNA
  • 19.09.2023. 14:04

Ukrajina i zapadne zemlje biće odgovorne za uticaj upotrebe zapadne municije na okolinu, istakla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je na brifingu rekla da su Oružane snage Ukrajine korištenjem neselektivnog oružja, uključujući američku kasetnu municiju, dovele do kolapsa ogromnog ekosistema.

"Vjerujemo da će Ukrajina i njeni saučesnici među zemljama koje snabdijevaju Kijev takvim oružjem biti odgovorni za plaćanje štete nanesene životnoj sredini i za obnavljanje okoline na bivšim ukrajinskim teritorijama nakon završetka sukoba", navela je Zaharova.

Prema njenim riječima, masovna upotreba starih morskih mina dovela je do zagađenja velikog dijela Crnog mora opasnim supstancama.

Zaharova je podsjetila da ukrajinske mine plutaju duž cijele zapadne obale Crnog mora, od Bugarske do Turske, javio je TASS.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je tokom Istočnog ekonomskog foruma da snabdijevanje Ukrajine municijom neće promijeniti situaciju na terenu, već će samo produžiti sukob.

On je tada podsjetio da su američke vlasti prije slanja kasetne municije Ukrajini i same tvrdile da je upotreba takve municije zločin.

Portparol Kremlja je nešto kasnije podsjetio da je NATO koristio sličnu municiju tokom bombardovanja bivše Jugoslavije, te da je to dovelo do veoma nesrećnih posljedica na ovom području, prije svega do porasta broja ljudi oboljelih od raka.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: