Портпарол руског Министарства спољних послова

Захарова: Бајден треба да детаљнo одговори на истрагу Херша

  • Извор: СРНА
  • 26.09.2023. 17:23

Администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена требала би да пружи детаљан одговор на сваку тачку истраге новинара Симора Херша о експлозијама "Сјеверног тока", рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Хершова истрага је већа од `Вотергејта`. Амерички предсједници никада нису отишли тако далеко. Бајденова администрација је дужна да да темељан одговор по свим тачкама", истакла је Захарова на свом "Телеграм" каналу.

У свом најновијем чланку, Херш је рекао да су САД дигле у ваздух "Сјеверни ток" из страха да ће изгубити утицај на Њемачку и Европу. Такође, мета акције био је "Сјеверни ток" јер је Вашингтон сматрао да ће на тај начин моћи лако да негира умијешаност.

Компанија "Сјеверни ток" је 27. септембра 2022. пријавила "оштећење без преседана" на три гасовода или крака "Сјеверног тока".

Касније су шведски сеизмолози саопштили да су идентификовали двије експлозије на траси гасовода 26. септембра 2022. Након инцидента, руско тужилаштво је покренуло кривични поступак под оптужбом за међународни тероризам. Њемачка, Данска и Шведска најавиле су националне истраге, али су одбиле да укључе Русију.

Херш је 8. фебруара у свом чланку написао да су експлозивне направе испод гасовода у јуну 2022. поставили рониоци америчке морнарице уз помоћ норвешких стручњака.

Херш је рекао да је њемачки канцелар Олаф Шолц знао за план америчке администрације да саботира гасоводе "Сјеверни ток" у случају руске специјалне војне операције у Украјини.

"Неки званичници ЦИА сматрали су, тада а и сада, да је Шолц био савршено упознат са тајним планом саботаже гасовода", написао је Херш у новом чланку објављеном на платформи "Сабстек". 


Пратите нас и путем Вибера